Крими

29 руснаци са под карантина в Монтана

  12.05.2020 10:26             
29 руснаци са под карантина в Монтана

29 работници, пристигнали от Русия, за да работят по изграждането на газоразпределителната станция на Балкански поток в село Расово, от вчера са под карантина. Те ще престоят 14 дни изолирани в хотел в Монтана. Взети са им проби за PCR тестове, съобщиха от РЗИ.

В края на миналата седмица изтече карантината на други 26 руски граждани, които също пристигнаха на работа  на станцията в Расово. Те са преминали и през тестове и всички са отрицателни. От понеделник вече са на работа.

Продължава тестуването на хората от дома в Говежда. Там стана ясно, че 59-годишен мъж, който работи като шофьор е дал положителна проба. Мъжът от август не е на работа заради отпуск по болест и няма контакт с домуващите. Дошъл в дома, за да му вземат проба и тя се оказа положителна.

70 са обитателите на дома. Трима от тях са настанени в психиатричното отделение в Монтана и заради това са взети проби и на лекарите и персонала на отделението, обясниха от РЗИ.

„Под карантина сме поставили и цялото семейство на този човек -  съпругата , дъщерята, зетя и внучето. Взети са им проби. Все още изясняваме как се е заразил. Той е с тежка травма и е бил по болници. Проучваме пътя му.", каза директорът на РЗИ – Монтана д-р Елена Борисова.

Приключи тестуването на персонала на всички старчески домове в региона. Все още се чакат резултатите на служителите от дома в Орсоя. В следващите дни здравните експерти влизат в центровете за настаняване от семеен тип, за да вземат проби и на работещите там.