България

Лекари: Къде са онези 400 страници за COVID-19 от щаба на проф. Костов?

  08.04.2020 17:07             
Лекари: Къде са онези 400 страници за COVID-19 от щаба на проф. Костов?

Странна е съдбата на доклада, очакван от медиците в цялата страна като официален протокол за лечение на коронавируса - нито здравното министерство го пуска на сайта си, нито големите болници са го получили

Премиерът Борисов чул от интервю по “Дарик”, че медицинският съвет, сформиран от него, се разпуска

Как да лекуваме коронавирус? Сега го правим като обикновена пневмония. Лекари питат от дни и настояваха за нов протокол за лечение.

Очакваха той да е страница или дори 20 - колкото са китайските указания за лечение. Те отдавна са преведени и разпратени във всички болници. Медицинският съвет към Министерския съвет, оглавяван от проф. Коста Костов, отчете преди дни, че са събрани цели 400 страници. Предали са ги на Бойко Борисов и разпускат съвета, който някои в държавата приеха като конкурент на щаба на генерал Мутафчийски.

Медици от големи болници, с които “24 часа” разговаря, обаче дори не знаят къде могат да го намерят. 400-те страници не са стигнали до управителите на болниците.

Няма и официално копие, качено на сайта на Министерството на здравео- пазването

Докладът може да бъде открит само в затворена фейсбук група, до която достъп имат 7730 читатели, сред които лекари, фармацевти, студенти, вирусолози. За тази група се разбра от интервю на проф. Коста Костов по Дарик радио в събота. Пред “24 часа” той потвърди, че документът е публикуван само там.

Засега не е ясно дали съществува кратък протокол за лечение на коронавируса в разработката от 400 страници на медицинския съвет. Костов сравни тази разработка с музеи като Ермитажа - с всяко разгръщане откриват нови красоти.

“Като лекар, директор на болница и член на областния щаб в Пазарджик, до мен не е достигал докладът на медицинския съвет. Участвам във всички професионални групи на лекарите. Там също често се задава въпросът къде да се намери Действително инцидентно се пращат линкове, но това не е официално ръководство”, смята д-р Цветелина Спиридонова.

Преди седмица тя призова чрез “24 часа” медицинският съвет да изготви този протокол за лечение, отговарящ на спецификата на COVID-19 пневмониите, защото сегашният насочва лекарите към стандартно лечение на пневмония.

Според нея не само липсата на официално разпространение на въпросния доклад е сериозен проблем. Не било ясно и каква клинична тежест има документът - задължителен, препоръчителен, ориентировъчен?

“Трябва да стане ясно за България тази разработка каква е. Ако не го приложа, нося ли отговорност, ако пациентът се влоши, или ако се отклоня от препоръките в него, доколко мога. Това са много важни детайли”, убедена е Спиридонова и допълва, че ако това ще бъде официално ръководство, трябва да се изпрати до всички болници или да се качи на сайта на Министерството на здравеопазването.

Проф. Костов мотивира разпускането на своя щаб точно с изпълнението на задачата - подготовка на протокол, по който да бъдат лекувани болните от коронавирус. Ден след това пред Би Ти Ви прибави към мотивите и възможността членовете на съвета да говорят свободно пред медии.

Костов визира критиките, които Борисов отправи към доц. Атанас Мангъров, член на медицинския съвет , че демобилизирал хората в спазването на социална дистанция.

Въпреки критиката си към Мангъров обаче министър-председателят не е искал разпускане на медицинския съвет, коментираха от правителството пред “24 часа”.

Нещо повече, премиерът научил за разпускането от интервюто в “Дарик”, чийто програмен директор Константин Вълков бе член на съвета. (Виж кариерата на доц. Мангъров и последните му изявления долу)

Групата, в която в момента може да бъде открит докладът от 400 страници, така нужен на лекарите в България, се казва

“CoViD България - професионална група на медицинските кадри”, показа проверка на “24 часа”.

Създадена е на 16 март и в нея до момента членуват 7730 човека. Освен лекари в нея се допускат и биолози-вирусолози, имунолози, както и други медицински лица и студенти по медицина, а целта на създаването е “обмяна на информация, опит и дискусия на проблемите, свързани с COVID-19”, пише в описанието към нея.

За да влезе в нея, човек трябва да отговори на няколко въпроса: Към коя медицинска група се причислявате? Кое висше учебно заведение сте завършили/в кое учебно заведение се обучавате? Каква специалност? Каква е настоящата ви месторабота?

Ако потребителят посочи, че не е медицинско лице, то той не се допуска до групата. 

Не иска да посочва кой да умира, но не ни чакал Армагедон - имало зарази през 2007, 2008 и 2015 г.

Доцент Атанас Мангъров и във вторник продължи да защитава двете си основни тези - че не трябва да се затваря цялото общество, тъй като подобни епидемии сме преживели вече през 2007 , 2008. и 2015 г., и че трябва масово да се тестват българите, за да се види реалната цифра на заболели и здрави.

Заради втората идея на Мангъров - масовото тестване, ген. Мутафчийски заподозря, че някой е внесъл огромно количество от бързи, но неточни тестове и иска да ги реализира на пазара. Доцентът категорично отрича да има лични бизнес интереси.

“При цялостното затваряне на обществото ще умрат повече хора”, атакува Мангъров откъм bTV. И така отговори на Бойко Борисов, че като медик, който предлага да се върви към изграждане на колективен имунитет чрез разхлабване на мерките, трябва да посочи кои да умрат и кои да живеят.

“Аз не искам да умират хора. Опитвам се да кажа какво би трябвало да се направи според мен и науката, за да умират по-малко”, бе защитната теза на Мангъров.

Началникът на детското отделение в Инфекциозна болница е обиден, че в устата му се слагали думи и те го конфронтират с хора, с които не иска да воюва.

Според него трябва да се изолират болните, както е при всяка епидемия, но не и да се затваря цялото общество.

По-широкото тестване пък щяло да даде представа колко са изкарали или не коронавируса, за да се правят изводи какво чака ги българите.

Доцент Мангъров и професор Коста Костов са най-активните и авторитетни говорители на медицинския щаб. Когато бе огласен съставът му, много техни колеги приеха негативно участието на двамата и се усъмниха в качествата на останалите членове. Мангъров и Костов са едни от най-уважаваните, но и най-високоплатени български лекари в частната си практика.

Бойко Борисов бе заподозрян, че се опитва да сблъска честта на двамата професори Костов и Мутафчийски. Тези, които разчитат ходовете на премиера, допуснаха, че чрез медицинския съвет дава удобна за него територия за дебат с противниците на мерките, които вземат правителството и националният щаб. И този дебат да се води пак на територията на Министерскит съвет, а не чрез медиите.

Съветът, който имаше неофициални амбиции да прави по 2 пресконференции на седмица, успя обаче да даде само две - на първата влезе в открит конфликт с националния щаб за масовото тестване. На втората обяви, че е свършил работа с 400-те страници за коронавируса, и се самозакри.

24 часа