България

Зам. министрите на труда и социалната политика раздават храни на бедни като доброволци

  08.04.2020 16:00             
Зам. министрите на труда и социалната политика раздават храни на бедни като доброволци

Заместник-министрите на труда и социалната политика Зорница Русинова и Адриана Стоименова се включиха в доброволческите екипи към БЧК, които раздават пакети с най-необходимите хранителни продукти на нуждаещи се. Това заявиха от Министерство на труда и социалната политика.

„В София ще раздадем храни на около 1000 души. Освен самотноживеещи и възрастни, ще се снабдят хора под карантина и такива без роднини и близки, които да им помогнат. Заедно с местните власти и БЧК ще достигнем до над 40 000 човека през следващите две седмици“, заяви Зорница Русинова по време на посещенията. Заместник-министърът занесе храна на 90-годишната баба Марийка, която живее сама. „Да се пазиш и да не излизаш! Можеш да се обадиш по телефона на общината и да поискаш да ти доставят лекарства и всичко, което ти е необходимо“, каза Русинова. „Има Господ и за нас, донесоха ни храна“, благодари възрастната жена. Русинова занесе храна и на баба Недялка, която също живее сама и няма възможност да излезе и да напазарува.

Заместник-министър Адриана Стоименова се срещна с дядо Васил и съпругата му, които не излизат от началото на извънредното положение. „Продуктите са ни от голяма помощ. Мъчно ни е за близките и за внуците ни. Дъщеря ни живее в Австрия и цялото й семейство остана без работа. Искаме да се прибере, защото може да живее добре в България“, разказаха пенсионерите. Според тях правителството ни прави всичко по силите си да се справи с извънредното положение. „Стараем се да бъдем във ваша помощ. Работим върху мерки за подпомагане на всички засегнати. Правим всичко по-силите ни“, увери ги Стоименова. Тя срещна и с дядо Иван, който е претърпял операция след падане и счупване на крака. „Преди бях треньор и учех спортистите как да падат, а сега се уча да ходя отново“, сподели той и благодари за указаната му помощ.

„Очаква се около 1000-1200 души да се включат активно при раздаването на храните“, обясни Надежда Тодоровска от БЧК.

monitor.bg