България

Безработни на полето ще получат пари от две места

  08.04.2020 14:44             
Безработни на полето ще получат пари от две места

Всички, които се включат и работят в селското стопанство, могат да получават едновременно обезщетения и възнаграждения за труда си, съобщиха на съвместен брифинг министрите Деница Сачева и Десислава Танева.

Земеделският министър Десислава Танева призова земеделските производители да бъдат активни в комуникацията си с бюрата по труда по области и да заявят навременно необходимия персонал, който ще им е нужен.

Всички земеделски производители в момента имат остра нужда от хора, които да работят в селското стопанство, коментира Сачева. Розоберът е определен като първото "изпитание" пред сектора, допълни Танева.

Плод на съвместната работа между земеделското и социалното министерство са трудовите договори за служители, загубили работата си, вследствие на коронавируса, които са пренасочени към работа в сферата на селското стопанство. Новост при тях е, че вече не е нужно да бъдат еднодневни, а могат да бъдат сключвани за целия период, за който е наето лицето, поясни Сачева. С промените в Закона за извънредното положение бяха дадени облекчение договорите да бъдат за целия период, за който е наето лицето.

Министърът на земеделието увери всички потребители, че има производство на агнешко месо, което е достатъчно да задоволи националното ни потребление. Взети са всички мерки до пазара да стигне българско прясно месо. За улеснение на клиентите във време на карантина ще бъдат представени на МВР списък с фермите, които имат право да колят.

Взети са няколко решения за подкрепа на земеделските производители, осигурени са 30 милиона лева, от които 5 милиона за оранжерийно производство. Гласувана е и подкрепа на местните производители за продажба на българското оранжерийно производство на домати и краставици, припомни Танева.

Основно предизвикателство пред министерството обаче остава как произведената у нас продукция да стигне до крайния потребител. Министърът не пожела да коментира становището на големите търговски вериги, според което те не желаят да предоставят част от своите обекти на българските производители, като го нарече ''пълно с манипулации''.

monitor.bg