България

Танева: Баба дарява 240 лв. пенсия, а вериги не могат да отделят площ да подкрепят дребния производител

  08.04.2020 13:56             
Танева: Баба дарява 240 лв. пенсия, а вериги не могат да отделят площ да подкрепят дребния производител

Нямам коментар на позицията на търговските вериги, която е пълна с манипулации. Ние ще въведем задължения на всички оператори да предлагат местна регионална продукция и няма никакво вмешателство в сегашните им вериги на доставки. Това е минималното, което искаме да направим, за да защитим българския народ. Това каза на брифинг  след заседание на Министерския съвет министърът на земеделието Десислава Танева, пише "24 часа".


"Правим опит за диалог, който е безнадежден. Може пенсионер с 240 лв. пенсия да я дари, а не може търговски оператор с ен на брой обекти да направи минимално усилие дребният производител да продава. За всеки български държавник е унижение да коментира", допълни тя.

На въпрос ще има ли агнешко по празниците, министърката съобщи, че една от мерките е 64 кланици да получат по 7 лв. за подкрепа, за да може агнешкото да стигне до българския потребител. Част от кланиците имали договори за доставки с големите вериги. Ако те искат да внасят, то си е тяхна работа, стана ясно от думите й.  

БАБХ е в най-интензивният си режим на проверки, агенцията прави 100% извадка на контрола на определен род храни и зеленчуци.

Събираме информация как се движат цените, трудно е да определя тенденция. При някои от магазините се наблюдава промяна на цените, те са с плюс и с минус. Танева заяви, че когато се съберат достатъчно данни, ще ги обявят, ако съзрат тенденция.

Те посочи, че другата задача е да се прибере реколтата - да оберем розовия цвят, черешите и т.н.

PETEL.BG