Свят

Южна Корея дава допълнително $25,9 млрд. за поддръжка на износа

  08.04.2020 13:40             
Южна Корея дава допълнително $25,9 млрд. за поддръжка на износа

Правителството на Южна Корея реши да отпусне допълнително сумата от над 36 трлн. вона (25,9 млрд. долара) за поддръжка на износа, съобщи президентът на страната Мун Чже Ин на извънредно заседание по икономическите въпроси, свързано с борбата с пандемията от китайския коронавирус.

По думите на президента, благодарение на ефективните противо-епидемични мерки страната е успяла да задържи разпространението на COVID-19 без да бъдат закривани градове и да се налагат ограничения в придвижването, което е 
дало възможност повечето заводи да продължат да работят.

Според Мун Чже Ин правителството ще се постарае да използва това предимство за привличане на допълнителни инвестиции.

Наскоро Южна Корея предостави спешна финансова помощ на бизнеса в размер на 100 трлн. вона (81,8 млрд. долара) и отпусна на четиричленните семейства с ниски доходи по 1 млн. вона (около 813 долара). Според президента на страната това в настоящия момент обаче е недостатъчно. За активизиране на вътрешното търсене се отпуска допълнителна помощ от 17,7 трлн. вон (14,5 млрд. Долара). Парите ще бъдат използвани за авансови плащания по държавни поръчки, предоставяне на данъчни облекчения на частните фирми, опрощаване на дълговете на бедните граждани.

На стартиращите компании ще бъдат представени допълнителни евтини кредити и банкови гаранции.