България

Петър Чобанов: Банковата ваканция може да продължи 6 месеца

  08.04.2020 13:20             
Петър Чобанов: Банковата ваканция може да продължи 6 месеца

Банковата ваканция да продължи от 3 до 6 месеца очаква бившият финансов министър Петър Чобанов. “В началото това ще облекчи хората да не мислят за текущи плащания, но за някои бизнеси няма да е достатъчно”, предупреди експертът.

Той даде пример с летния туризъм, при който ако се изпусне сезонът, то заетите в него няма да имат приходи, за да върнат вземанията. Според експерта схемата за отпускане на кредити е добра, но трябва да се разшири, за да обхване по-голям брой бизнеси и клиенти.

„Схемата е по-подходяща за малки и отчасти за средни предприятия с по-малък оборот. За тези с по-голям оборот и за големите предприятия трябва да се мисли допълнителна схема”, каза Чобанов.

В момента кредитите, които се предлагат на бизнеса, са за вече отпускани заеми, с които да се гарантира, че ще има кой да поеме част от риска. Мярка за изцяло нови кредити с инвестиционно предназначение обаче няма. „Не може инвестиционния процес изцяло да спре в страната, дори като мине всичко, пак ще възникват съмнения, поради голямата несигурност, дали да бъдат отпускани подобни кредити, и трябва да се мисли допълнително увеличаване на тези гаранции”.

В актуализацията на бюджета липсват стрес тестове, с които да се анализира как ще се отрази сегашната ситуация на всеки един сектор. „Ще трябва да се мисли за бюджет за следващата година и някои от мерките може би ще прескочат каледнарната година”, каза Чобанов.

Илизането от кризата няма да е бързо, затова е важно да е координирано на общо европейско ниво, така че заедно да се появят търсенето и предлагането, смята Чобанов. Той изтъкна, че трябва да се мисли и занапред за стратегически отрасли, в които трябва да се инвестира, като даде пример със стопанския сектор.

Бившият финансов министър коментира, че решението за освобождение на ръководството на Българската банка за развитие (ББР) е очаквано, тъй като ситуацията е напрегната. „Ще видим дали този кредит ще бъде погасен – това ще даде отговор в дългосрочен план доколко наистина има някакво нарушение и доколко е нарушено финансовото здраве на ББР”, каза Чобанов. Той бе категоричен, че няма проблем за банковата стабилност на страната.

monitor.bg