Крими

Окръжният прокурор Начков с ужасяващи подробности за грабежа над 81-годишна врачанка

  07.04.2020 17:43             
Окръжният прокурор Начков с ужасяващи подробности за грабежа над 81-годишна врачанка

Окръжният прокурор на Враца Десислав Начков описа с ужасяващи подробности действията на тийнейджър, който нападна и преби 81-годишна жена, за да й отмъкне 40 лева, златен пръстен и мобилен телефон. Грабежът стана на 5 април вечерта, а полицията разкри за часове извършителя И.Ц.П.

Повече по темата виж тук:

https://www.konkurent.bg/news/15862591117542/izvanredno-razkriha-koy-e-prebil-i-obral-81-godishnata-baba-ot-vratsa-snimki

 

"Обвиняемият е с инициали И.Ц.П. В началото на тази година е навършил 14 г. Бил е набелязал пострадалата. Преди седмица я е заговорил, уж случайно е преминавал по улица „Беласица“, където тя живее. Така е научил, че е самотноживееща в къщата на №8.

На 5 април вечерта, около 21 часа, е дошъл пред къщата. Прескочил е оградата, тъй като вратата е била заключена. Стигнал е до къщата, но не е успял да влезе през прозорците. Вратата има стъклени орнаменти. Чупи един от тях и така стига до поставения от вътрешната врата ключ. Така отваря вратата, която била заключена", разказа прокурор Начков.

"В предверието имало оставен дървен кол. Явно жената го е била оставила там, за да се брани при нужда. Той взима дървения кол и влиза в помещението, в което жената се е намирала. Намерил я е права. Извикал е: „Дай ми парите!“

Нанесъл й е удар с дървения кол, от което жената пада на пода. След това й нанася удари – с юмрук в лицето и с крак в тялото. Извива й ръката, така открива златния пръстен, който сваля от пръста й. Попитал я отново къде са парите?

Тя му показала върху шкаф – последните й останали пари преди пенсия: банкноти от по 20 и 5 лева, както и монети. Той взима парите, а от масата прибира и мобилния й телефон.

Оттегля се в източна посока, през двора на болницата. Удря телефона от земята, за да го счупи. Преди да се прибере у дома е посетил нонстопа край болницата, откъдето си е купил цигари. Опитал е да изгори дрехите, с които е бил. При претърсванията е установено, че не е успял, открита е изцяло ръкавица, с която е бил при грабежа.

На сутринта е посетил два хранителни магазина – купува си още една кутия цигари и сладки, с което изхарчва парите.

Златният пръстен скрил на тавана в къщата, в която живее, под дъска", разкри още държавен обвинител №1 на Враца.

При претърсванията е иззет и кола, с който е ударил жената – хвърлил го е на един от гаражите в двора на болницата. Намерен е счупения телефон и неизгорелите дрехи, стана ясно от изявлението на Начков пред медиите.

"Назначена е ДНК експертиза и материал за изследване. Назначена е одорологична /мирисова б.р./ експертиза. От видеокамерите в района на болницата са свалени кадри, за да се сравни лицето на извършителя. Разпитана е човекът, който е подал сигнала и който пръв е видял битата жена. Случаят се наблюдава от районната прокуратура във Враца.

Обвинаемият е привлечен като такъв по чл.198 от Наказателния кодекс, т.е. за грабеж. Ако назначената съдебно-медицинска експертиза докаже, че има счупване на ръка, каквото съмнение имаме, тогава обвинението ще бъде преквалифицирано по чл.199 от НК, т.е. за грабеж с телесна повреда – тогава делото ще бъде изпратено към окръжна прокуратура.

Предвиденото от закона наказание за извършителя по повдигнатото обвинение предвижда от 3 до 10 години „лишаване от свобода“. Предвид факта, че извършителят е непълнолетен, може да се очаква прилагането на редукция по чл.63 от НК, може да намали наказанието на „до 3 години лишаване от свобода“. Ако лицето бъде привлечено под отговорност по чл.199, наказанието е от 5 до 15 години затвор, но след редукцията може да стане до 5 години.

Извършителят има една регистрация досега, тя е за увреда на пейка и е от миналата година", допълни Начков.