Свят

Церемонията по слизането на благодатния огън в Ерусалим - без поклонници

  07.04.2020 15:50             
Церемонията по слизането на благодатния огън в Ерусалим - без поклонници

Церемонията по слизането на благодатния огън ще се състои на 18 април, Велика събота, в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим, но без присъствието на поклонници и с ограничен брой участници. Това съобщи днес директорът на департамента по въпросите на диаспората и световните религии към израелското външно министерство Акива Тор, цитиран от ТАСС.

Той уточни, че участниците в церемонията ще бъдат около десет, като тя ще се излъчва по телевизията за целия свят. След това огънят ще бъде предаден на представители на Гръцката православна църква при Яфската порта на Стария град, откъдето дипломати от чуждестранни посолства ще могат да го отнесат до летището "Бен Гурион". Там те ще предадат огъня на пристигналите със самолет пратеници от чужбина.

"Пратениците, които ще пристигнат за огъня, няма да могат да напускат своите самолети заради карантината", подчерта Тор.

Храмът на Божи Гроб беше затворен на 25 март заради епидемията от COVID-19. Според израелската телевизия решението за това е било взето от Йерусалимската патриаршия в координация с израелската полиция.

Източник: Дарикнюз