Крими

Извънредно! Разкриха кой е пребил и обрал 81-годишната баба от Враца СНИМКИ

  07.04.2020 14:29             
Извънредно! Разкриха кой е пребил и обрал 81-годишната баба от Враца СНИМКИ

14-годишен е грабителят, пребил от бой баба за 40 лева, златен пръстен и мобилен телефон – това стана ясно на извънреден брифинг на побиция и прокуратура във Враца днес.

В неделя вечерта жена на 81 г. беше бита и обрана в дома си на ул. „Беласица“ №8 във Враца от нагъл апаш И.Ц.П., когото полицията задържа часове след инцидента.

„Въпреки засилените мерки и усилията, които полагаме, няма да спрем да се грижим за безопасността на хората“, обеща старши-комисар Янко Янколов. Директорът на ОД на МВР разкри, че подчинените му много бързо са влезли в дирите на извършителя, който е направил пълни самопризнания и е съдействал на полицията.

Грабителят е навършил 14 години в началото на 2020 г., съобщи окръжният прокурор Десислав Начков. „Той е набелязал жертвата, дори преди дни я е заговорил. Ударил я е с дървен кол, а след това я блъскал с юмруци в лицето и ритал в тялото. Така е разбрал къде са последните й пари – 40 лева, отмъкнал е златен пръстен и мобилен телефон, който е счупил. Изгорил е дрехите, но част от тях са намерени. Пазарувал е с плячката – купил си е цигари и сладки, а пръстенът опитал да скрие под дъска, но вече е намерен“, каза още Начков.

Административният ръководител на Софийска апелативна прокуратура Радослав Димов, който дойде на брифинга, заяви, че може би е време за дебат в обществото за нови санкции срещу понижаващата се възраст на извършителите на престъпления.

„Сегашният закон е правен в средата на миналия век и не е адекватен към съвременните условия, тъй като възрастта на престъпниците продължава да пада, а техният статус и образование – да става все по-нисък“, каза Димов.

Прокурор Начков коментира и степента на наказание, която може да отнесе И.Ц.П. В най-тежкия случай за него наказателния кодекс предвижда с редуцирането заради възрастта му до 5 години.

„Майка ми е насинена и с болки по цялото тяло. Няма животозастрашаващи травми, но скоро няма да изледе от стреса, в който попадна“, каза дъщерята на ограбената баба Румяна Коцева.