Събития

Проф. Кантарджиев похвали врачани за мерките срещу COVID-19 СНИМКИ

  07.04.2020 12:19             
Проф. Кантарджиев похвали врачани за мерките срещу COVID-19 СНИМКИ

Днес проф. Тодор Кантарджиев посети Кооперативния пазар във Враца, за да се запознаe на място с организацията по прилагането на издадената вчера от министъра на здравеопазването заповед за противоепидемичните мерки, които следва да бъдат реализирани на териториите на кооперативните и фермерски пазари.
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев ще посети и Монтана, като по-късно днес ще отиде и в болницата в Белоградчик, която  беше застрашена от закриване след оставките на четирима лекари.

Припомняме, че медиците там се страхуват от факта, че МБАЛ е предназначена за лечението на болни от коронавирус с 15 легла. Именно това е предизвикало оставките им.

При визитата си във Враца проф. Кантарджиев заяви, че медиците тук се справят много добре и ги поздрави по случай професионалния празник на здравния работник.

На срещата с кмета Калин Каменов, която се проведе на открито на паркинга на местната управа, присъставаха всички представители от областния щаб за борба срещу коронавируса.

Пред медиите Кантарджиев заяви, че пикът на разпространение на вируса се очаква да е в края на месеца, а най-важното сега било хората да имат висока лична хигиена и да спазват препоръките на Националния оперативен щаб. Той припомни, че пазарите от днес са отворени, за да може хората да се снабдят с необходимите им разсади.

„Знаете, че коронавируса е една заплаха, но живота тече и времето е такова, че сега ако не се посее, няма да има какво да се събира и с какво да се хранят хората. Мисля, че местнто ръководство ще подходи с отговорност, така че да не допуска пазарите като рисково място за заразяване. Днес във Враца мерките работят. Няма движение. Пунктовете за проверка работят много бързо и повечето хора видимо са по работа и са с маски. Въпреки мнението на някои маската предпазва. Може не на 100%, но предпазва и трябва да се носи”, заяви Кантарджиев.

Той коментира и публикации на медицински сестри от Враца и Козлодуй, че са им доставени за работа медицински екипи от 86-та година от „Нефтохим”.

„Всичко, което може да се използва и което го имаме в резерв трябва да се използва до осигуряването на ритмично снабдяване с по-модерни и по-ефикасни средства. Такова е положението. Като си на война не питаш, че се раздават пушки от предишната война. Важното е да има, с какво да са въоръжени хорара, за да запазят здравето си”, категоричен бе Кантарждиев.