България

Ден преди Денят на медицинския работник 14 медици напуснаха болницата в Гоце Делчев, пациенти ги изпратиха с бели рози и дълбок поклон

  07.04.2020 11:48             
Ден преди Денят на медицинския работник 14 медици напуснаха болницата в Гоце Делчев, пациенти ги изпратиха с бели рози и дълбок поклон

   Вчера, само ден преди Денят на медицинския работник 14 лекари и медицински сестри изпълниха подадените си предизвестия преди месец и напуснаха работните си места, където изпълняваха своята хипократова клетва десетилетия наред.

   Вчера, само ден преди Денят на медицинския работник 14 лекари и медицински сестри изпълниха подадените си предизвестия преди месец и напуснаха работните си места, където изпълняваха своята хипократова клетва десетилетия наред. Жители на община Гоце Делчев, сред които и майки с малки деца посрещнаха на входа, и изпратиха с бели рози лекарите от местната МБАЛ „Иван Скендеров”, за които това беше последният работен ден.

  14-те специалисти: д-р Вера Ерменкова – началник на неврологично отделение, д-р Георги Карамитев – началник на вътрешно, д-р Петър Шопов – началник ортопедия и травматология, д-р Димитър Бъчваров – началник на хирургия, хирурзите д-р Велизар Герганов, д-р Иван Канелов и д-р Любен Коков, началникът на АГО д-р Иван Стоев, гинеколозите д-р Мария Герова, д-р Мария Стоева и д-р Виктор Донков, неонатолозите д-р Евдокия Бъчварова и д-р Магдалена Кълвачева, и завеждащият ОАРИЛ д-р Милан Първанов напускат след месеци борба да намерят общ език с управителя на болницата д-р Владислав Улевинов. Медиците бяха изпратени от десетки свои бивши пациенти песента „Докторе, благодаря, бъди благословен”. Лекарите, излизащи от болницата, която до вчера беше техен втори дом бяха стъписани и с насълзени очи. Шефът на ОАРИЛ д-р Милан Първанов се разплака, а преди да премине бариерата се обърна към пациентите, като направи дълбок поклон с ръка на сърцето.

   Скандалът между по-голяма част от лекарите и назначеният миналата година управител на лечебното заведение д-р Улевинов започна да тлее веднага след встъпването му в длъжност. Конфликтът се задълбочаваше непрекъснато, от което страдаха единствено пациентите. От 3 март медиците започнаха да подават молби за напускане.

   Дошлите пред болницата жители на Гоце Делчев, за да изпратят любимите си лекари, се самоорганизираха в социалните мрежи и ги изпратиха с бели рози и песен в знак на подкрепа

   Вчера стана ясно, че Върховна апелативна прокуратура се е самосезирала за случващото се в болницата и е указала на Окръжна прокуратура – Благоевград да разпореди на РЗИ, Инспекцията по труда, АДФИ и здравното министерство да започнат незабавна проверка в МБАЛ „Ив. Скендеров” и предприемат незабавни мерки за кадрово обезпечаване на здравното заведение предвид настоящата критична ситуация с разпространието на коронавируса. Болницата обслужва общо 70 000 души в 4 общини и оголването на няколко отделения от лекари може да се окаже фатално при плъзване на заразата и в Гоцеделчевско. Сред сезираните от прокуратурата институции би трябвало да е и Здравната каса, която трябва да съкрати в болницата клинични пътеки, защото за всяка от тях трябват определен брой специалисти. В момента специално акушеро-гинекологичното и хирургичното отделение са с изключително редуциран лекарски състав и по закон би трябвало да затворят.

   Утре, сряда, се свиква извънредна сесия на Общинския съвет в Гоце Делчев, за да се съдейства за преодоляване на конфликта в болницата. Според кмета Владимир Москов проблема е вътрешен, решението трябва да се вземе от самите медици, но Гоце Делчев в никакъв случай не бива да остава без медицинска помощ..

Източник: Монитор