Събития

Ковач обяви на търг пластики, парите ще дари на болницата в Лом

  07.04.2020 11:20             
Ковач обяви на търг пластики, парите ще дари на болницата в Лом

Три малки пластики е обявил на търг ковачът Петър Иванов – Кейса от ломското село Дъбова махала. Майсторът се надява да се появят купувачи, за да може да помогне и той в борбата с коронавируса.

„Искам да помогна, но нямам пари, които да даря, а болниците сега се нуждаят от средства. Заради това реших, че ако обявя на търг мои произведения, ще успея да ги продам и да даря средствата на болницата в Лом", споделя 47-годишен ковач.

Петър вярва, че когато се даде гласност на неговата инициатива, ще се намерят хора – ценители на красивото, които да купят неговите авторски творби и така и той и те ще са полезни на докторите и пациентите.

Петър Иванов е известен в цялата страна. Ценители на красотата си поръчват при него врати от ковано желязо, метални спални, уреди за камина, кошове за дърва. Според майстора хората искат не просто да имат функционална вещ, а тя да е красива. В свободното си време вае малки пластики.

Петър е наследил занаята от дядо си. От него взел и прякора. Иван Костадинов – Кейса бил един от най-добрите ковачи в Бойчиновци. Изчуквал мотики, майсторял плугове и каруци. Внукът доразвил занаята и го превърнал в изкуство. Работил е из цяла България, а преди години купил къща в Дъбова махала, където днес живее със семейството си. Там е и работилницата му.