България

Пазарът е наводнен от спирт от държавния резерв

  07.04.2020 10:40             
Пазарът е наводнен от спирт от държавния резерв

На стоковата борса започва търгуване с маски и спирт, съобщи изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов в ефира на БТВ. "Има 3-4 оферти за предпазни маски за населението, спиртът е пуснат от държавния резерв", коментира той и допълни, че хората могат да бъдат спокойни, защото пазарът е "наводнен".

Основните хранителни продукти в пазарската кошница на българина поддържат обичайните си цени на борсата. Страховете на потребителите, че основни храни ще изчезнат от рафтовете или ще поскъпнат, се оказаха неоправдани. "Складовете са пълни със стока, производството върви", категоричен беше Симов.

При продуктите като ориз и варива се наблюдава  задържане на цената, тъй като предлагането е по-голямо от търсенето. Друг основен продукт в пазарската кошница е захарта, която поевтинява рязко през последните месеци. Спадът в цената й обаче е по-скоро международна тенденция, а не последствие от коронавируса. Обикновено пикът на цените й се достига през февруари, след което отново тръгва надолу.

Хлебната пшеница на борсите поскъпва заради голямото търсене."Ако се върнем в началото на април 2019 г. - цените са същите или малко по-високи", обясни той.

Поевтиняването при олиото е изненада, тъй като слънчогледът се прибира през есента. Именно тогава цените е трябвало да бъдат най-ниски на борсата в Ротердам, която е световен пазар за суровината. Според дългогодишна тенденция олиото поевтинява с повече от 20% .

При плодовете и зеленчуците също не се очаква поскъпване, защото прогнозите сочат, че коронавирусът ще отмине до лятото и реколтата може да бъде събрана. Подобен проблем биха срещнали производителите от Западна Европа, тъй като техните продукти се отглеждат в парници и излизат много по-рано на пазара.

Относно цените на петрола, Симов коментира, че и при горивата се наблюдава спад. Вместо досегашните 60 долара за барел, петролът вече се търгува по 23-24 долара за барел - причините са слабото предлагане и  търговските войни. Ето защо се очаква горивата  по бензиностациите  да поевтинеят още.

Източник: Монитор