Свят

Вълна от солидарност за Борис Джонсън, след като състоянието му се влоши

  07.04.2020 09:49             
Вълна от солидарност за Борис Джонсън, след като състоянието му се влоши

След като състоянието на британския премиер Борис Джонсън се влоши и бе преместен в интензивното отделение, световният политически елит показа вълна от солидарност към. Министър-председателят постъпи в болница в неделя поради усложнения от коронавирусната инфекция.

Ето и част от реакциите на политическите лидери:

САЩ

На пресконференция Доналд Тръмп заяви, че Джонсън е "силен човек", и изрази най-добри пожелания към него от името на САЩ.

"Всички американци се молят за него", заяви президентът на пресконференцията. "Той ми е приятел, той е голям джентълмен и прекрасен лидер, а както знаете, днес той е влязъл в болница, но аз се надявам и съм сигурен, че той ще бъде добре", добави Тръмп.

Италия

„Мислите ми са с Борис Джонсън и всички британци. Пожелавам ти бързо възстановяване. Имаш подкрепата на цялото италианско правителство, както и моята лична. Сигурни сме, че страната ви ще премине през това трудно време“. Това бе реакцията на италианския му колега Джузепе Конте, чиято страна е една от най-тежко пострадалите от епидемията

Европейският съюз

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пожела на Джонсън бързо и пълно възстановяване.

"Моите мисли са с премиера Борис Джонсън и семейството му тази вечер", написа тя Twitter.

Нейната реакция беше последвана от тази на главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, който се възстановява в карантина, след като също даде положителен тест.

"Пожелавам на Борис Джонсън всичко най-добро и бързо възстановяване. Моите мисли са с вас и вашето семейство", написа Барние в Twitter. Най-добрите пожелания от двама от най-високопоставените представители на Европейския съюз подчертаха затопляне на политическите връзки между Брюксел и Лондон, след като през януари Джонсън изведе Великобритания от блока.

Франция

Френският президент Еманюел Макрон даде своята "пълна подкрепа на Борис Джонсън, семейството му и британския народ в този труден момент". "Надявам се той бързо да преодолее това изпитание", написа Макрон в Twitter.

Източник: Дарикнюз