Спорт

Първото издание за Купата на България по мини футбол се отлага за есента

  08.04.2020 07:40             
Първото издание за Купата на България по мини футбол се отлага за есента

Първото издание на турнира за Купата на България по минифутбол, което минава под шапката на БФС, ще се проведе на по-късен етап до края на календарната година, съобщиха от Комисията по футзал. Финалният турнир трябваше да се състои на 22-и септември в Казанлък с участието на осем отбора, но се отлага заради извънредното положение и борбата с ограничаването на COVID-19.

Към този момент предварителните пресявания по зони и регионални центрове трябваше да са започнали. Извънредното положение в страната и борбата с коронавируса обаче осуети пилотния проект, който вече трябваше да е стартирал. За момента са се записали над 50 отбора от цялата страна, които практикуват минифутбол, а от БФС очакват те да се увеличат.

Още от 1-ия кръг битките са на разменено гостуване най-напред на областно и зонално ниво. До началото на юни трябваше да се излъчат и осемте участника за финалите. Най-вероятно обаче сега заключителните мачове ще бъдат преместени за есента, но не преди последния мач на националния отбор, защото наградата е свързана с него.

Първоначалната идея беше тимът, носител на първата Купа на България по минифутбол, да получи като награда пътуване за Дъблин за мача на националния отбор на България срещу Република Ирландия в турнира Лига на Нациите. Сега обаче ще се избере друго гостуване.

"БФС и БАМФ имат сериозни планове за развитието на минифутбола и в бъдеще. Това е може би най-популярната разновидност при аматьорите и любителите на играта. Тези хора трябва да получат внимание и подкрепа. Имаме планове за провеждането на турнири в региони, където няма възможност за мачове на голям терен по една или друга възможност, коментира членът на Комисията по футзал към БФС Пламен Божидаров.


Минифутболът се играе във формат 5+1, за разлика от футболът в зала, където отборите са 4+1.