Свят

В Москва започва тестване за коронавирус по домовете

  07.04.2020 07:10             
В Москва започва тестване за коронавирус по домовете

Всички жители на Москва и Московска област, желаещи да си направят надежден тест за коронавирус, вече ще могат да го сторят, независимо дали имат лекарско направление за това или не. За да се избегне струпване на хора пред лабораториите, тестовете ще се правят по домовете, уточняват медицинските власти. Услугата е достъпна от понеделник, като от Роспотребнадзов уточняват, че не става дума за т.нар. бързи тестове.

Масовият скрининг ще се извършва с помощта на високочувствителни тест-системи, разработени от руския Централен научен институт по епидемиология. С тяхна помощ инфекцията ще може да се диагностицира дори на най-ранни етапи на заразяване и при отсъствието на симптоми, посочват учените. Те допълват, че подложилите се на анализ ще получават резултата след 1-2 дни на електронната си поща. Желаещите ще бъдат предварително консултирани по телефона от лаборантите как сами да си вземат проба /намазка/, като ще предават материала на специалистите без пряк физически контакт.

Първоначално бе съобщено, че изследванията ще се заплащат от самите граждани, но по-късно се появиха съобщения, че разходите за тестовете ще се поемат от Фонда за задължително медицинско осигуряване /аналог на българската Здравно-осигурителна каса/. Засега услугата е достъпна само в Москва и областта, но властите работят за разширяване на обхвата на руските региони.

Междувременно стана ясно, че за последното денонощие са регистрирани рекорден за Русия брой нови случаи на „Ковид-19“ – 954. С тях общото количество доказани заразени става 6343. Общо оздравелите от началото на епидемията в страната са 406, а смъртните случаи – 47.  

Източник: Монитор