Свят

В Неапол бедността е по-страшна от болестта

  06.04.2020 12:38             
В Неапол бедността е по-страшна от болестта

"Ако можеш - даваш, ако не - взимаш" - кошницата с храна се вдига и спуска от балкона на улицата. В разгара на битката срещу коронавируса Неапол се впуска в солидарна борба срещу немотията, пише в репортажен материал агенция "Франс прес", цитирана от БТА. 

В богатите области в Северна Италия коронавирусът убива хиляди. В по-бедната Южна Италия болестта взима по-малко жертви, но там по-голямо безпокойство предизвиква прехраната.

Местният жител Анджело Пиконе, председател на асоциация на улични художници, предприел инициативата с кошниците за храна. Той се вдъхновил от историята за лекар от града от началото на миналия век, който след преглед протягал шапката си. Пациентите, които имали пари, плащали, а тези които нямали, вземали пари от нея.
Пиконе спуснал с въже от балкона си кошница, в която оставил лист хартия, на който била написана историята на лекаря. Кошницата започнала да се пълни и изпразва.

Други хора последвали неговия пример. Една от тях е учителката по английски Тереза Кардо. "Започнахме да слагаме парче хляб, пакет паста, консерва с белени домати. За два часа чантата бе препълнена" от минувачите, връщащи се от пазар.

На съседна улица е сложена маса и правилото е същото. Който може, оставя по нещо - олио, консерва риба тон или хляб - за хората, които не могат да си купят. "Късметлии сме в Неапол, че го имаме това желание да си помагаме взаимно", каза Дженаро, уличен артист.

Източник: 24 часа