Бизнес Интервю

Михайлов: С близо 23% по-ниски сметки за парно и топла вода във Враца

  06.04.2020 12:09             
Михайлов: С близо 23% по-ниски сметки за парно и топла вода във Враца

Изпълнителният директор на „Топлофикация Враца“ инж. Радослав Михайлов коментира актуални въпроси пред „Конкурент“, свързани с намалението на цените на топлата вода и парното от 1 април.

 

Инж. Михайлов, с колко ще поевтинее парното и топлата вода от 1 април?

Здравейте! От 1 април нашите абонати ще получават с 22.52 % по-ниски сметки за парно и топла вода. След клиентите на „Топлофикация София“, най-голямо намаление има за врачани.

Окончателното решение се взе по време на последното заседание на КЕВР.

Новите цифри, влизащи в сила от месец април, са реалност благодарение на намалението на доставните цени на природния газ от Русия с почти 43%.

Смятам, че това е едно облекчение за семейния бюджет на всеки насред кризата с COVID 19.

Каква ще е новата цена на топлинната енергия?

В сметките за месец април за мегаватчас топлинна енергия ще бъде таксуван по 68.08 лв. /без ДДС/. Това е с близо 23% по-малко от предходните месеци.

Вероятно клиентите Ви ще останат много доволни, ако им се върнат надвзети суми за топлинна енергия със задна дата. Очаква ли се това да се случи?

Ще стане ясно след като изменението в закона за енергетиката се гласува от Народното събрание. Има изготвен вариант за законодателна поправка, но заради блокираната работа на Парламента, това в момента не може да се случи. Нека да изчакаме и ще видим каква ще бъде методологията.

Това ли ще бъде и занапред цената на парното и топлата вода?

Всеки месец ще се определя новата цена на газта. Тя ще се формира на борсовите данни. Промяна в цените на парното и топлата вода ще се разглежда при изменение на цената на газта с повече от 5%.