Събития

Закриват болницата в Белоградчик на извънредна сесия

  05.04.2020 12:00             
Закриват болницата в Белоградчик на извънредна сесия

На извънредно заседание през следващата седмица общинският съвет в Белоградчик ще обсъди закриването на местната болница „Проф. Георги Златарски“, научи „Конкурент“. Информацията беше потвърдена от кмета Борис Николов, според когото е напълно възможно лечебницата да хлопне кепенци.

„Това е единственият възможен начин да излезем от ситуацията. Държавата очевидно не желае в Белоградчик да има болница, защото от 5 години не помага с нищо на тежкото финансово състояние. Не разбирам защо трябва да има защитени училища, а не защитени болници“, коментира пред „Конкурент“ Борис Николов.

Според него единственото решение на казуса е обявяването в ликвидация на общинската лечебница. Към настоящия момент задълженията й не надхвърлят 1 000 000 лева. Проблемът е липсата на лекари, която лъсна след оставките на четирима доктори. Малкото пациенти пречат на лечебното заведение да осигурява приходи по здравна каса, които да гарантират настоящето й, а бъдещето – е още по-неясно.

„Хората се стреснаха и напускат, защото не могат да лекуват заразени с коронавирус“, допълни кметът Николов. В момента лечение в болницата осъществяват петима приходящи лекари.

Ако бъде закрита болницата в Белоградчик, това ще е второто здравно заведение във видинско, което спуска кепенците. Преди 10 г. беше закрита болницата в Кула, а пациентите бяха пренасочени към МБАЛ „Св. Петка“ във Видин. Същото се очаква да се случи и с лечебното заведение в града на скалите. В момента то дава медицински грижи на населението от общините Белоградчик, Ружинци и Чупрене.

Ако се вземе крайното решение, медиците от общинската болница ще бъдат пренасочени към медицински център, който ще запази общинския си статут. В града има и филиал на центъра за спешна медицинска помощ във Видин.

Информацията за закриването на МБАЛ „Проф Георги Златарски“ потвърди и шефът на националния оперативен щаб ген. Мутафчийски тази сутрин.