Лайфстайл

Какво трябва да направите в дом, където е имало болен от COVID-19

  05.04.2020 17:20             
Какво трябва да направите в дом, където е имало болен от COVID-19

Броят на заразените с COVID-19 и у нас, и в чужбина расте всекидневно. Хората реагират различно на ситуацията, някои постъпват безотговорно, а други са се притеснили и спазват всеки указ. 

Независимо от кой тип хора сте, днес ще ви споделим една доста полезна информация. В материала ще узнаете как напълно да дезинфекцирате апартамент, ако в него е имало човек с коронавирус.

Почистване и вентилация

Ако в апартамент има или е имало болен от коронавирусна инфекция, трябва да защитите себе си и близките си. За да направите това, трябва да направите цялостно почистване на хола и постоянно да го проветрявате. Коронавирусът е нестабилен към външната среда, така че можете да извършвате редовно мокро хигиенизиране с всякакви почистващи препарати. Попринцип това е достатъчно.

Главният лекар на клиниката Med + Expert в Русия Сергей Сидоренко даде препоръки, които ще помогнат за дезинфекция на апартамента.

„Първо, необходимо е да се избършат всички повърхности от прах. Второ, вакуумирайте или почистете апартамента, изтупайте килимите. Трето, сменете спалното бельо на всички легла, сменете всички кърпи. Не е необходимо да ги изхвърляте, достатъчно е само да ги изперете. Четвърто, извършете мокро почистване.

Избършете всички повърхности с влажен парцал с домакински перилен препарат, включително рамки за снимки, картини, телевизор, рафтове, шкафове, стени, подове и др. Няма значение какъв е препаратът почиствате. Изборът в магазините сега е огромен “, каза лекарят.

Антисептици

Ако човек с потвърдена вирусна инфекция COVID-19 е бил в апартамента, къщата може да бъде дезинфекцирана чрез обаждане на специализирани служби, като Санитарно-епидемиологичната служба.

Можете също да се свържете с фирми за почистване, но не всички от тях дезинфекцират апартаменти от вируси. Ако компанията предоставя такава услуга, тогава по правило използва антисептични средства за обработка на помещенията. „Използваме антисептици на алкохолна основа за дезинфекция. Служителят си слага маска, ръкавици и гащеризон. С помощта на спрей напръскайте антисептик по всички повърхности и след това го избършете с влажна кърпа “, каза Светлана Герлах, директор на почистващата компания.

След повърхностна обработка и края на работата, ръкавиците, маските и гащеризоните, ако са за еднократна употреба, се изхвърлят.

„Суха мъгла“ и UV облъчватели - само с разрешение на специалисти

Понякога дезинфекцията се извършва със „суха мъгла“ (категорично не можете да направите това сами). За обработка на помещенията се използват различни средства - срещу насекоми, гъби, микроорганизми, които се инжектират под налягане във въздуха, образувайки мъглив облак. Микрородите от мъгла са по-малки, отколкото в ръчната пръскачка, поради което те се установяват в стаята за няколко часа и се разпределят равномерно върху обработените повърхности, като същевременно проникват във всички пукнатини.

"Сухата мъгла" не винаги е безопасен. Необходим е лиценз за извършване на такава обработка “, обясни Герлах. Преди да обработите с „мъгла“ е необходимо да ограничите достъпа й до лични предмети и мебели, като ги обвиете например целофаново фолио. Тъй като разтворът запазва ефекта си за дълго време, не е желателно да се появявате в апартамента в продължение на три дни.

Можете да използвате UV облъчватели за дезинфекция на помещения. Те са от два вида: отворени и затворени. Ефективността на облъчвателите с отворен тип е по-висока, но за разлика от затворените, те могат да се използват само при отсъствие на хора. „Все още има битови облъчватели за домашна употреба. Но те трябва да се използват в съответствие с препоръките “, обясни Сидоренко.

Времето на работа и типът на такива устройства трябва да се изчисляват въз основа на няколко критерия: броя на жителите, обема на жизненото пространство и капацитета на оборудването.

Източник: jenata.blitz.bg