Лайфстайл

Какво трябва да се направи с шумозаглушителя на колата, за да няма корозия

  07.04.2020 16:20             
Какво трябва да се направи с шумозаглушителя на колата, за да няма корозия

Ръждата е бичът на всяка кола и кошмар за всеки шофьор. Ако не се предприемат мерки за защита на каросерията на най-уязвимите части и детайли, то корозията много скоро ще се развие върху елементите на конструкцията на машината.

След сравнително кратък период от време тя ще заеме значителни области без особени проблеми и ще започне да изважда от строя важни елементи. Автомобилният шумозаглушител е една от онези части, които са постоянно изложени на висок риск.

На първо място трябва да се подчертае една проста истина: шумозаглушителят на автомобила не е нещо, от което да се пести. По-добре е да се въздържате от придобиване на оборудване, направено от обикновено желязо. Такива шумозаглушители бързо прогарят и изгниват. По-добре е веднага да се закупуват продукти, изработени от висококачествена термоустойчива легирана стомана. Впрочем и това обаче може да не се окаже достатъчно, за да се защити устройството от корозия.

За да се предотврати ръждата да обхване автомобила или дори отделна част, е необходимо така да действате, че да изпреварвате събитията. На първо място трябва да се направи дренажен отвор в заглушителя.

Той ще бъде пробит с тънка бормашина в долната и задна част на устройството. Отворът е необходим, за да може кондензатът, образуван поради постоянните температурни промени, да не се натрупва в шумозаглушителя, а да изчезне. Именно натрупването на по-голямо количество влага в заглушителя води до бързото натрупване на ръждата.

Какво не трябва да се прави с коли с автоматична трансмисия

Но не всичко е толкова просто! Преди да вземете бормашина и да пробиете дупка, трябва да се разбере марката и модела на вашия заглушител. Когато това е изяснено, необходимо е да се намери схемата му в Интернет и да се разгледа местоположението на преградите вътре в кутията (може и да няма такива). Ако има прегради, тогава ще трябва да се пробие на няколко места - по един отвор във всяко отделение.

Освен това се препоръчва шумозаглушителят да се покрие с антикорозионно съединение. Можете да го приготвите сами от 1 литър разтворител и 1 кг графитна смазка. Съставът се смесва старателно, след което се покрива целия заглушител.

Също така може да се излее малко от антикорозионното съединение в самия заглушител, но в този случай автомобилът трябва дя се остави в покой за два дни, така че разтворителят да се изпари от заглушителя и да остане само покритието от графитната смазка.

Източник: auto.blitz.bg