Събития

Кметът на община Ружинци се обърна към хората със силни думи

  02.04.2020 19:26             
Кметът на община Ружинци се обърна към хората със силни думи

Кметът на Община Ружинци публикува силно послание на профила си в социалните мрежи. Повод за него станаха коментарите на доброжелатели от последните часове. Особено след като стана ясно, че първата положителна проба за коронавирус в област Видин е от село Дреновец.

Ето какво написа кметът Александров:

"Уважаеми жители и доброжелатели на община Ружинци и в частност с. Дреновец.  Ще цитирам едно лично съобщение, което е показателно за очакванията на всички към мен и местната власт.   „Г-н Александров здравейте. Искам да ви помоля да вземете най строги мерки за селото,убедена съм че правите всичко, което е необходимо, но хората въпреки това не спазват правилата, страх ни е всички нас който имаме възрастни и болни родители, който са безпомощни да се справят сами в тази критична ситуация. Моля ви и благодаря предварително.“
Благодаря за доверието! Какво се случва в нашата община? Какво правим всички ние? 
Вече 20 дни сме в пандемия.  Взехме всички мерки за предпазване на населението. От вчера назначихме 44 лица за домашни помощници, които се грижат за 112 лица.  Пуснахме в отпуск много служители. Затворихме питейни заведения,училища и детски градини.  Издадохме много заповеди в тази връзка. Дезинфекцираме обществените сгради. Провеждаме разяснителна кампания, звуков запис от високоговорител с допълнителни предупреждения, листовки, всички гледаме всеки ден телевизия… новини… короновирус… и въпреки всичко много повярваха, че са безсмъртни. Правим се седенки пред магазините и по пейките, правим си купони, демонстрираме безстрашие… , а опасността чукаше на нашата врата.. и влезе. Ние сме малка община, застаряваща община. Не искам да се обезлюдиме, не искам от това да намалеем.
  Сега повече от всякога трябва да спазваме карантината, да не излизаме от домовете си за щело и нещело, да носим предпазни маски навън, когато ни се наложи да излезем при крайна необходимост. Да сме на разстояние един от друг.  Да не подценяваме  нещата. Никой не е застрахован, че няма да му се случи на него. Последният случай е очеваден. Типично по български започнахме с обвинения, коментарии, изводи, кой, кога, защо и т.н. Добре, че не сме в средновековието и да изгорим на кладата „ вещиците“. Никой не иска да е заразен, но колко от нас са здрави???  
 Вчера около 20.30 часа, когато получих информацията  от Областния кризисен щаб заедно с д-р Славчев подпомагахме усилията на Щаба да разбере подробности за заболелото лице и бяха проверени всички контактни лица.  Информация обаче изтече преди РЗИ Видин и Областния управител да дадат пресконференция по случая. Не беше редно аз пръв да влизам в обяснителен режим. Затова чаках и наблюдавах всичко , което се случваше. Вършехме си работата тихо и спокойно.
   Бъдете спокойни и сигурни, че  ще вземем необходимите мерки. 
    Но ако сами не си помогнем няма кой да ни помогне."