България

Решетки за член на банда, мамела гърци в Солун

  02.04.2020 20:40             
Решетки за член на банда, мамела гърци в Солун

Апелативният специализиран наказателен съд е отказал днес да пусне от ареста обвинен за участие в банда за телефонни измами, подлъгвала богати гърци да си дават парите.

Групата бе разкрита в края на февруари т. г. Тогава след акция в Шумен, Русе и 2 разградски села бяха задържани шестима души, повечето роднини. Един от тях бе пуснат под домашен арест, тъй като съдействал на разследването.

Миналата седмица още един от групата, известен като Димо, поискал да го пуснат, но спецсъдът отказал. Днес това решение е потвърдено и от апелативния специализиран съд с мотива, че са "налице всички законови предпоставки за продължаване на задържането".

Според магистратите има риск, ако мъжът бъде пуснат, да извърши ново престъпление. Той вече бил осъждан, но условно.

Според прокуратурата двама от измамниците са говорели добре гръцки език и това им помагало да оплитат в мрежите си самотни възрастни хора, основно от Солун. Последната им жертва била жена от града. Позвънили й на 17 януари т.г., за да приберат 19 980 евро.

Телефонните измамници прилагали една от най-познатите схеми, при която мним полицай се обажда на жертвата и казва, че се необходими пари за лечение на близък, пострадал при катастрофа.

Ако лъжата проработи, муле пътувало до съответното гръцко селище, взимало парите и ги изпращало в България чрез фирма за парични преводи.

При задържането на групата бяха иззети 40 телефона, 1 кг злато и 7000 евро, чиито произход се изяснява. По делото са разпитани над 10 свидетели, някои от тях дали показания пред съдия.

Източник: 24 часа