Свят

Приютяват бездомни в 5-звездни хотели в Австралия като превенция за COVID-19

  02.04.2020 16:45             
Приютяват бездомни в 5-звездни хотели в Австралия като превенция за COVID-19

Бездомните граждани в Австралия, които не могат да се самоизолират на фона на пандемията на коронавирус, трябва да бъдат преместени в петзвездни хотели в нова пилотна схема.
Инициативата на "Хотели със сърце" ще позволи на 20 от най-рисковите бездомници в Пърт, да бъдат преместени в хотела в Пан Тихоокеанския басейн за един месец.
Ако начинанието успее, хотелът може да се използва и за настаняване на жертви на домашно насилие и такива, които се борят с проблеми с психичното си здраве.
Политици и дружества призоваха австралийското правителство да защити страдащите от бездомност, които се разглеждат като особено уязвими при Covid-19.
Най-малко 200 души живеят по улиците на Източен Пърт, Западен Пърт и централния бизнес район на града.
Австралия въведе подобни правила за блокиране като тези във Великобритания, въпреки че те се различават по между си.
Между малките фирми има объркване относно това дали трябва да се затворят, като премиерът Скот Морисън е склонен да въведе пълно блокиране и настоява, че "няма медицински съвети, които да казват, че трябва да затворят".
Във Великобритания също се предприемат стъпки за защита на бездомното население на Обединеното кралство. В инициатива на благотворителни организации, описващи това като забележителен момент, Уайтхол помоли местните власти в Англия да приютяват всички бездомници , включително тези в хотели и нощни убежища.
Правителството е готово да отпусне допълнителни 1,6 милиарда британски лири, за да даде възможност за предоставяне на различни услуги по време на кризата, включително осигуряването на настаняване за бездомни.
Институциите приветстваха този ход, но предложиха той да подчертае мащаба, който досега липсваше в политическата воля за борба с бездомността.
"Правителството се ангажира да прекрати бездомничеството до 2025 г. - но това може да стане още през 2020 г., ако го направим приоритет, какъвто заслужава да бъде", заяви Джон Спаркс, изпълнителен директор на кризисната ситуация.
До 45 000 "самостоятелни места за настаняване" са необходими за настаняване на бездомното население на Обединеното кралство, а редица хотели, собственост на Intercontinental Hotels Group, предлагат 300 стаи първоначално.
Източник: Канал 3