Бизнес

Съдят трима катаджии в Пловдив за вземане на подкуп

  02.04.2020 14:52             
Съдят трима катаджии в Пловдив за вземане на подкуп

Пловдивската прокуратура внесе обвинителен акт срещу трима служители на “Пътна полиция“ по подозрения, че са злоупотребявали със служебното си положение, като са приемали подкупи за оказване на “чадър“ за фирми със служебен транспорт.

С. М. на 40 г., П. Т. на 54 г. и Д. Я. на 47 г. се смята, че са извършвали незаконната си дейност в периода 1 юни 2017 г. - 24 юли 2019 г. на територията на Асеновград и Пловдив.

Предполага се, че те са предлагали защита от проверки на пътя за три фирми, като им упражнявали рекет, възползвайки се от служебните си положения. И трите са транспортни компании.

Полицаите са покривали нарушения за нередовни документи, неспазване на дневни и седмични почивки и са осигурявали удостоверения за психическа годност на шофьорите. За тези си “услуги“ катаджиите приемали рушвети между 300-5000 лв.

През есента на 2019 г. е извършена проверка на Областния отдел “Автомобилна администрация“, когато лъснали измамите на полицаите.

Тримата са под постоянна мярка “задържане под стража“, а законът предвижда затвор между 3-10 години и глоба до 20 000 лв.