Здраве Лайфстайл

Не пийте много от тази напитка на ден. Може да е опасно

  06.04.2020 07:30             
Не пийте много от тази напитка на ден. Може да е опасно

Едва ли има човек, който не е чувал поне веднъж в живота си, че трябва да пие поне 8 чаши вода на ден, за да остане здрав.

Но някои експерти предупреждават, че пиенето на вода в това количество всъщност може да бъде вредно.
В British Medical Journal доктор Маргарет Макартни твърди, че пиенето на 8 чаши вода на ден "не е просто глупост, а е старателно развенчана глупост".

Досега знаехме, че пиенето на 8 чаши вода на ден прави прекрасни неща за здравето - предотвратява инфекциите на пикочните пътища, подобрява качеството на кожата, помага при загуба на тегло и за доброто храносмилане и повишава концентрацията.

Но резултатите от проучването на д-р Макартни показват, че пиенето на 8 чаши вода на ден може да има пагубни ефекти, като хипонатриемия – това е състояние, при което нивото на натрий в кръвта е под нормата. То често се наблюдава при маратонците.

"Ако пиете прекомерно вода, ако пиете отвъд комфорта, бъбреците ви всъщност трябва да работят много, много упорито", каза Макартни.
”Във всеки момент водата излиза от тялото ни чрез потта, ходене до банята или дори издишване. Замяната на загубената вода е важна, но с рехидратацията може да се прекали. Бъдете наясно, че има такова като интоксикация с вода. Ако пиете прекалено много вода за кратък период от време, бъбреците не могат да я изхвърлят достатъчно бързо и кръвта „подгизва”.

Симптомите на водна интоксикация включват главоболие, умора, гадене, повръщане, често уриниране и умствена дезориентация. Като цяло хората, които умират от прекалено много вода, са тези, които участват в състезания за пиене на вода или спортисти, които по грешка прекалено се хидратират, когато тренират.

Ако не трябва да пиете „препоръчителните“ 8 чаши вода на ден, какво количество е безопасно за пиене?

Клиниката Майо препоръчва да пиете достатъчно течности, така че никога да не чувствате жажда. По този начин може да произвеждате 6 чаши безцветна или леко жълта урина на ден. С други думи, бъдете разумни, когато става дума за питейна вода, и не прекалявайте.

Твърде много от едно добро нещо, дори и вода, може да бъде опасно.

Източник: Мила.бг