България

Тази ваксина от времето на соца ли пази българите от масово заразяване с COVID-19

  02.04.2020 10:41             
Тази ваксина от времето на соца ли пази българите от масово заразяване с COVID-19

Ваксината БЦЖ, която се поставя срещу туберкулоза, все повече привлича вниманието на учените като възможно ефикасно средство срещу COVID-19, пише "Труд". 

Още миналата седмица стана ясно, че Австралия започва мащабно проучване с участието на 5000 здравни служители дали БЦЖ може да повиши имунитета и така да помага срещу новия коронавирус. Ваксината бе изброена сред средствата, с които по света третират COVID-19.

Тези дни бе съобщена новината, че е открита връзка между различията в скоростта на разпространение и смъртността от коронавируса в различните държави и това доколко масово е поставяна ваксината БЦЖ. Откритието е на американски епидемиолози от Технологичния университет на Ню Йорк и бе публикувано в сайта medrxiv.org.

„Тези страни, в които не е имало универсална ваксинация с БЦЖ, като Италия, Нидерландия и САЩ, са пострадали най-много от COVID-19”, пишат в анализа си учените.

В България БЦЖ е сред задължителните имунизации, поставя се на всяко новородено, прави се и реимунизация. Ваксината – Бацил на Калмет и Герен, е разработена през 1921 г. и остава и до днес главно средство за борба с туберкулозата.

В изследването си специалистите от САЩ обработили статистически данни за използването на БЦЖ във всички държави по света и ги съпоставили с информацията за това как се развива в тях пандемията от коронавируса.

Сравнението разкрило, че макар като цяло разпространението и смъртността от коронавируса да зависели от икономически показатели, в група държави, включваща САЩ, Иран, Италия, Белгия, Нидерландия и други европейски страни, това не било така.

Във всички тях не била правена масова ваксинация с БЦЖ. В резултат, по изчисления на US учените, заразяването с коронавируса в тях било четири пъти по-високо, отколкото в света като цяло. Подобна била и тенденцията при смъртността от COVID-19.

В Китай БЦЖ е поставяна масово от началото на 50-те г. на миналия век, но практиката е прекратена по време на културната революция (1966-1976 г.).

Дай Боже да я вярно. Следим как се развива епидемията в страни, където се прави БЦЖ ваксина. В източната част на Германия, които бяха на нашия имунизационен календар, наистина има по-малко случаи, но всичко е в развитие.

Това заяви тази сутрин шефът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски относно възможността хората с ваксина БЦЖ, която се поставя срещу туберкулоза, да имат по-висок имунитет към новия коронавирус. „Дай боже да е така, защото сме най-ваксинирана срещу туберкулоза държава“, обясни той. 

Източник: Блиц.бг