Събития

Първият болен с COVID-19 във Видинско е от село Дреновец ОБНОВЕНА

  02.04.2020 09:54             
Първият болен с COVID-19 във Видинско е от село Дреновец ОБНОВЕНА

Има установен случай на болен от коронавирус в област Видин, съобщи тази сутрин председателят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски. В момента заразеният е във видинската болница. Мъжът с COVID-19 е от едно от трите населени места, обединени от ружинското село Дреновец, познато на местните като Чорлево. 

По информация на "Конкурент", мъжът е на 65 г., а не както беше оповестено преди това на 56 г. Заразеният Г. се намира в сравнително добро състояние.

В момента Регионалната здравна инпекция и Областният кризисен щаб обсъждат дали да се предприемат по-строги мерки за движение на жителите на село Дреновец. Всички контактни лица ще бъдат поставени под домашна карантина. Контактните лица се издирват, коментира кметът на община Ружинци Александър Александров:
"В понеделник е диагностициран от личния лекар, който веднага е разпознал симптомите, обадил се е на спешната помощ или на 112, не съм сигурен, дошла е линейката с оборудвани хора в нея, със "скафандрите" и с необходимите неща. Превозен е в болницата във Видин, направени са му изследвания и вчера /сряда/, около 20 часа, може и малко по-късно, резултатите излизат, пробата е положителна. Той живее със съпругата си, двамата са в къщата. В съседната живеят още двама човека. Уличката е малка, не са много контактни. Децата им живеят по София, там работят, не са си идвали повече от 28-29 дни. Безработни са и двамата - и мъжът, и жената. Не са ходили в чужбина, мисля, че нямат и контакти с лица от чужбина, но това се установява от органите на реда и службите, които от снощи работят по въпроса. Ние държим пряка връзка непрекъснато с тях от Областния кризисен щаб", каза още Александров.

Той допълни, че общинската управа съдейства на властите с мерки, които се извършват по протокол в подобни случаи