Събития

Семейните ресторанти загиват бавно и сигурно

  02.04.2020 09:00             
Семейните ресторанти загиват бавно и сигурно

Малките семейни ресторанти на практика са убити от кризата, смятат собствениците на къмпинг–ресторант „Пъстрина” в Монтана. Те са млади хора и са поели ресторанта през септември миналата година.

„В началото беше трудно, трябваше да спечелим доверието на клиентите. Намерихме отличен готвач. В петък и събота имахме оркестър, канехме и известни изпълнители. Хората ни избраха за своите семейни празници, организирахме и фирмени партита. Всичко, което успяхме да изкараме през шестте месеца – от септември до февруари, реинвестирахме. Започнали сме изграждане на паркинг, реконструираме градината, правим детски кът. Искаме мястото да стане  предпочитано за гостите ни през лятото, но сега нямаме идея как ще се справим и как ще продължим”, споделя Теодора Любенова.

В ресторанта работят  трима на трудов договор и още четирима на граждански.

„Хранехме седем семейства плюс нашите. Сега оборотът ни е паднал драстично, макар че много бързо се организирахме и доставяме храна по домовете. Правим го от 16 март, но оборотът е нищожен. Имаме дни само с по 30 лева, средният оборот е около 70 лева. До обявяването на извънредното положение на 13 март беше 2700 лева, а за следващите две седмици само 760 лв. общо” споделят собствениците.

Те са категорични, че ще успеят да плащат заплати на наетите по трудов договор, но големият проблем са токът, наемът и всички останали режийни разходи.

„За март само сметката за ток е 2 000 лева, а оборотът около 3 000 лева. За всеки бизнес най-трудни са януари и февруари. Тогава обаче имахме задоволителни месечни обороти и се оправяхме, дори инвестирахме в ремонти”, коментира Теодора Любенова.

Тя смята, че държавата трябва да помисли за вариант за кредитиране на малък семеен бизнес, за да могат хората да се възстановят.

„Няма да се възползваме от мярката „60 на 40”. Тя не е удобна за нас и за нашия малък ресторантьорски бизнес. Трябва да се помисли още и да се търси друго решение на хората като нас. Ако се възстановим, то това ще стане чак в края на годината, а до тогава единственият ни начин е да търсим кредити, за да кърпим дупки. Първоначално ни мина мисълта да затворим, но решихме  да запазим работниците си.”, коментират тримата наематели на къмпинг–ресторант „Пъстрина”.