Събития

Кризата с Covid-19 удари по бизнеса

  03.04.2020 04:43             
Кризата с Covid-19 удари по бизнеса

Кризата, която докара коронавируса, е на път да задуши малкия и среден бизнес в Северозападна България. Задъхващият се и без това предприемачески дух на местните хора е смазан от извънредното положение и драконовските мерки, наложени от държавата в опит да ограничи разпространението на Covid-19. Обещанията за помощ срещу запазването на работни места засега се приема изпод вежди от местния бизнес, който не вярва, че ще оцелее, ако продължи "домашния арест".

Хотели и ресторанти търсят изход от кризата

В големите заведения във Враца прилагат различен подход за справяне с икономическата стагнация и ограниченията, въведени заради Covid-19. В един от най-големите хотели в града персоналът е на борсата от средата на март, а обектът е затворен.

В друг от престижните места за нощуване в града под Околчица работи кухнята, която предлага разнос на храна по домовете, а хотелът, макар че е отворен, няма почти никакъв интерес от клиенти. „Договорили сме приемливи условия с банките по време на извънредното положение. Ангажираният персонал е на минимума. И ние, както всички останали в този сектор, се съобразяваме с положението“, коментира един от собствениците на обекта Хрисим Чучков.

Салони за красота и бръснарници вече на ръба на оцеляването

Салоните за красота и местата за подстригване във Враца са на ръба на оцеляването, установи проверка на „Конкурент“. Повечето търговски обекти са затворени, а други – работят само след записан час и договорка с работещите фризьори и козметици.

Фитнес залите не работят, а местната власт показа със солени глоби, че няма да търпи използването на площадките за помпане на мускули на открито. За кино и театър вече никой не мисли...

На този етап най-издръжливи изглеждат таксиметровите шофьори, които чакат клиенти по стоянките, макар че заради въведените ограничения липсват кандидати да пътуват.

 

Повече по темата четете днес в темата на броя във в. "Конкурент" - вестникът на Северозапада