България

19 мин: Депутатите и министрите си вдигнаха от днес заплатите: не е шега

  01.04.2020 15:29             
19 мин: Депутатите и министрите си вдигнаха от днес заплатите: не е шега

Докато в Сърбия депутатите се оставиха по своя воля без заплати, а в Македония народните представители, министри и премиерът минаха на минимална работна заплата, от днес 1 април, не на шега, българските им колеги си вдигат възнагражденията, пише сайтът "19 мин".

Ето какво пише изданието. Публикуваме без редакция:

"Това е на фона на предложението за бързи кредити, които да вземат някои работещи, ако се чувстват ощетени, а другите принудително да вземат годишните си отпуски, та да не могат да почиват лятото. Когато депутатите ще бъдат във ваканция. Можеха, преди да излязат в платена карантина, народните представители поне да гарантират, че лекарите и медсестрите изобщо ще вземат някакви заплати, понеже принудиха болниците да спрат плановите прегледи и операции, от които се издържат болниците, като трябваше да променят в закона системата на финансиране. Иначе властта, видите ли, е много загрижена за нас.

На фона на извънредното положение МС и НС не отлагат скока на доходите си, който бе предвиден за 1 април. Макар и на фалшива база – повишените доходи на държавната администрация за последното тримесечие на миналата година, които са увеличени, защото повечето чиновници си писаха 13-а заплата и повишения от нашите данъци.  А възнагражденията на депутатите и министрите се определят именно на база средната заплата в бюджетния сектор. Като за депутатите основата е същата в троен размер.

Така всеки народен представител ще взема 4248 лв заплата. Но това далеч не е всичко. Към тази основа трябва да се добавят и 2/3 безотчетни  върху заплатите. Участието в някоя от комисиите в НС носи плюс 15%, а най-често депутатите членуват в по 2 парламентарни комисии. Т.е. от екстрите връзват общо по още 1 заплата. Има разбира се и начисляване по 1% върху основната заплата за всяка една прослужена година. Така депутатските възнаграждения отиват на близо 9 600 лв.  Шефовете на комисии и групи, които са 10% от всички в родния парламент, пък минават далеч над границата от 10 бона, тъй като техните заплати са равни на министерски, а отгоре им идват всички екстри плюс прослуженото време. Трябва да се знае, че за депутатите вътрешният транспорт, дори със самолет, и още куп неща са безплатни, а шефовете на комисии имат дори персонални автомобили за наша сметка с шофьори, на които ние плащаме заплатите, а Цвета Караянчева и цял кортеж с минирота охрана.

Основното министерско възнаграждение също се вдигна - до 5 522 лв. Повишението важи също и за членовете на всякакви държавни органи, като например нищо-не-правещия и тотално провален СЕМ и множеството комисии, комитети, съвети, агенции, които издържаме от данъците си. Нагоре отиват и заплатите и на премиера, и на вицепремиерите, двама от които са „без портфейл”, т.е. не управляват пряко никого освен себе си, своите секретарки, ПР-и и шофьори.  Министър-председателят взема възнаграждение, което е с 55% над депутатското. Прибавя се и по 1, 6% от тази сума всяка година стаж. И заплатата отива към 9 000 лв.

Мил жест бяха даренията на всички споменати дотук държавници от по 1000 лв. – нещо като месечното им увеличение. Но те ще вземат повишените заплати поне 3 месеца.

 Напомняме, че преди да се разпусне Народното събрание отхвърли предложението на ВМРО до края на извънредното положение да спрат да текат сроковете на дължимите вноски по кредитите на физическите лица".

Петел.бг