Събития

Нова социална услуга започна от днес в Ружинци

  01.04.2020 18:00             
Нова социална услуга започна от днес в Ружинци

От днес  в Община  Ружинци  има нова  социалната услуга „Домашен/домашна помощник/помощница“ по Национална програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“. НП „Предоставяне на грижи в домашна среда“ е насочена към обгрижване на хора, които не попадат в обхвата на съществуващите към момента мерки и програми, включително на механизма „лична помощ“, съобщи кметът на общината Александър Александров.

„Назначихме  44 лица, които ще работят на 4 часа до 31 декември. Те ще се грижат за 112 лица над 65-годишна възраст“, коментира още кметът на общината. Помощниците ще пазаруват, подготвят храната, поддържат личната хигиена или хигиената в дома. Това не е достатъчно и не обхваща всички нуждаещи се от подкрепа. 

От подадените заявления  в резерв към  днешна дата  са 25  лица, за които  ще бъдат търсени допълнителни начини и средства за подкрепа. Очаква се през месец май   22 лица да ползват нова социална услуга  „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“, за тях са предвидени  над 35000 лв. от  ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

„Социалната ангажираност на общината към самотните и възрастни лица  е приоритет на управлението ни“, каза още Александров и припомни, че към 1 април са назначени  46 лица по механизма лична помощ, които  се грижат за същият брой потребители с необходимост от чужда помощ. Така всички работещи към момента са  90 лица, които обгрижват  общо 158. 

Към  края на 2019 г. по същото са били работеха 74 асистенти, които  се грижеха  за  135  лица. „Имаме увеличение и на асистентите, и на потребителите. Към днешна дата 204 лица работят по различни програми и мерки“, допълни кметът Александров.