Събития

В община Кула спазват мерките за борба с коронавируса

  01.04.2020 09:26             
В община Кула спазват мерките за борба с коронавируса

Докато здравният министър налагаше и впоследствие отмени задължителното носене на предпазни маски на обществени места, в нашия град в единствената аптека не бяха налични такива. Въпреки това, хората ходеха с маски и не се оплакваха от липса на такива. Предприемчиви наши съграждани вече шият маски от плат за многократна употреба, както и шивашкото предприятие в града ни. Всички институции са осигурили маски и ръкавици за служителите си, спазват се ограниченията да се пропуска по един клиент и се извършва строга дезинфекция. И в магазините е така, продавачи и клиенти ползват лични предпазни средства. Хората спазват разпоредбите, изчакват търпеливо реда си и спазват дистанция помежду си. Не се събират по градинки и паркове и не напускат домовете си, освен за лекарства и храна. Няма липса на дезинфекционни препарати, появиха се в магазините и антивирусни гелове за ръце. Ръкавици също се продават.

Служителите на Районното управление на МВР непрекъснато патрулират и при забелязани нарушения предупреждават гражданите да спазват наложените мерки. Също така те следят и за спазването на карантина на наши съграждани, които са пристигнали от чужди държави и са затворени в домовете си до изтичане на карантинния срок. Доброволците от сформираният в Кула екип също са оборудвани с предпазни средства и защитно облекло , за да могат да носят продукти и лекарства на нуждаещи се възрастни и болни хора или поставени под карантина. Спазва се и забраната да се пътува извън града, осен хората които работят в областния град или имат неотложни причини, след представяне на декларация.

Може да се каже, че хората от община Кула разбират колко сериозно е положението и сътрудничат на властите, за да се осигури ред, сигурност и максимална превенция на разпространението на опасната болест. Общността ни успя да прозре, че всички сме на една страна и от нас самите зависи по-бързо да се върнем към нормалния ритъм на живот.

Радио Видин