Събития

Как МВР съхранява данните ни в декларациите, които събират на КПП-тата

  01.04.2020 08:00             
Как МВР съхранява данните ни в декларациите, които събират на КПП-тата

В настоящата статия ще разгледаме деликатния въпрос за събирането на декларации от органите на МВР от преминаващите през КПП граждани в областните градове на страната.

През миналата седмица по поставения въпрос се произнесе и Комисията за защита на личните данни. Становището на Комисията е, че при условията на обявеното в цялата страна извънредно положение за справяне с вируса COVID -19, Регламент (ЕС) 2016/679 допуска възможността за ограничаване на правата и свободите на гражданите.

От Комисията допълват, че в случая, с оглед гарантиране на общественото здраве и предотвратяването на заплахи за обществената сигурност, каквато несъмнено е заплахата от разпространението на вируса, наложената мярка е необходима.

От Комисията напомнят, че законодателството по никакъв начин не изключва задължението на МВР да обработва данните единствено за целите на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, като в същото време трябва да се гарантира сигурността на обработването на личните данни, съдържащи се в декларациите. За тази цел трябва да се приложат подходящи технически и организационни мерки за защита на данните.

За да бъдат изпълнени изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679 по отношение на техническите и организационни мерки от МВР е необходимо:

- Да осигурят събирането и транспорта на декларациите по начин, осигуряващ защитата им от загуба, разпиляване, унищожаване и разкриване;

- Да съхраняват декларациите в предвидени за целта помещения и шкафове, достъпът до които е ограничен. В помещенията следва да са взети мерки за защита срещу разпиляване, унищожаване и разкриване на данните;

- Да подсигурят съхранението на декларациите за период, не по-дълъг от периода на извънредното положение. След изтичането на времето за съхранение декларациите следва да бъдат надлежно унищожени.

Тук възниква следният въпрос: Какви са техническите и организационни мерки за защита на събираните декларации, които МВР прилага, имайки предвид големия брой на преминаващите през КПП на областните градове?

 Напълно неясно е при какви условия ще се съхраняват данните и за колко време. Неясно е и по какъв ще се унищожават тъй като, за да са в съответствие с Регламент (ЕС) 2016/679 описаните действия трябва да бъдат извършени по определен начин.

Не е ясно също до каква степен ще бъдат ограничени правата на гражданите, тъй като чл. 23 от Регламент (ЕС) 2016/679 предвижда само ограничение на правата на хората, а не тяхно изключване или елиминиране. Поради това обстоятелство възникват множество въпроси като например: Ще имат ли гражданите право на достъп и право на коригиране на данните? Ако отговора на този въпрос е Да, то как ще се извърши това на практика с оглед огромния брой декларации, които ще бъдат събрани само за няколко дни.

Поради горните съображения смятаме, че с режима на събиране и съхраняване на въпросните декларации се създават повече потенциални възможности за конфликти, проблеми, затруднения и разходи, в сравнение с режима на проверка на декларациите без тяхното събиране и съхранение. Също така режима на събиране на декларациите отнема повече време и забавя преминаването през КПП, като създава задръствания. Не е за подценяване и екологичния аспект на въпроса, изразяващ се употребата на огромно количество хартия, тъй като всеки пътуващ трябва да разполага с множество декларации.

При съобразяване на гореописаното смятаме, че събирането на декларации при преминаване през КПП по време на пандемия е допустимо, при прилагането на подходящи технически и организационни мерки за защита на данните. Обстоятелството, че събирането на декларациите е допустимо не прави мярката подходяща. В случая, по-практичен изглежда стария режим на проверка на декларации без тяхното събиране, тъй като това води до по-малко потенциални проблеми.

Предприетите от правителството мерки за справяне с Covid-19, въпреки своята необходимост, предизвикаха негативно въздействие върху обществения живот и същевременно повдигнаха множество въпроси, касаещи обработването на лични данни в условията на пандемия. В поредица от три статии разгледахме в най-интересните и актуалните от тези въпроси към настоящия момент.

 

Настоящата статия е изготвена от екипа на "ДАТА ПРОТЕКШЪН" ООД и не представя консултация, свързана с обработката на лични данни. Целта на статията е да предостави обща информация и тълкуване на разпоредбите на Регламент (ЕС) 2016/679. Повече информация по теми касаещи защитата на личните данни може да откриете на: http://zashtitanalichnitedanni.com/