Събития

Започва ремонт на ломското пристанище

  31.03.2020 12:08             
Започва ремонт на ломското пристанище

Стартира рехабилитация  на източния кей на ломското пристанище.Ремонтът ще бъде извършен на  три етапа и ще приключи през 2022 година. Той се прави по  проект на териториалното поделение на държавното поделение “Пристанищна инфраструктура”. Строителните дейности включват повдигане с около 2,5 метра на кейовата стена със земен насип. Ще бъде направена носеща конструкция от стоманени тръби непосредствено пред стоманобетонната стена. Планирано е възстановяване на инфраструктурата - железопътни коловози и подкранови пътища, открити складове, обслужващите вътрешни улици.

Първият етап на ремонта ще е на площ от  24,5 декара. Строителните дейности няма да пречат на работата на терминала.

По време на втория етап ще се строи  150-метрова  нова кейова конструкция, а третият още 150 м кей.

Укрепването и  реконструкцията  на кейовата стена предотвратява риска от заливане на пристанището, предпазва от наводнения на урбанизираната територия, защитава  на жилищните и обществените сгради, разположени в близост до река Дунав.

Източният кей е пуснат в  експлоатация през далечната 1971 г. и в момента състоянието му е рисково. Заради претоварване през 1974-1975 г. стената се деформира и се премества към лимана, на места е над 1,6 метра. През 2011 г. е изготвен технически проект за рехабилитация, който вече е актуализиран и сега ще бъде реализиран.