Лайфстайл

Предава ли се коронавирусът чрез пратките?

  04.04.2020 09:05             
Предава ли се коронавирусът чрез пратките?

Във време, в което излизането от вкъщи е ограничено, много хора започнаха да пазаруват онлайн.

Това, разбира се, повдигна няколко въпроса, свързани с разпространението на коронавируса, отговорите на които дава Европейският център за контрол и превенция на заболяванията.

1. Какъв е рискът да се заразите с COVID-19 от пакети, доставени чрез куриер?
Скорошно проучване, публикувано от The New England Journal of Medicine (NEJM), съобщава, че причинителят на COVID-19 (SARS-CoV-2) е в състояние да се задържи до 24 часа на картон в експериментални условия (например в контролирана относителна влажност и температура). Няма данни инфекцията да се предава чрез замърсени опаковки, които са били изложени на различни условия и температури на околната среда.

2. Има ли риск хората, които работят в сферата на доставките, включително логистика, търговия на дребно да се заразят с COVID-19 чрез обработка на пакети? Какви мерки могат да се предприемат, за да се намали рискът от заразяване при този тип работа?

Хората, работещи в сферата на доставките не са изложени на по-голям риск от заразяване с COVID-19 в резултат на работата с пакети.
Европейският център за контрол и превенция на заразите не препоръчва каквито и да е специални мерки, различни от препоръчаните на широката общественост - често и щателно измиване на ръцете и употреба на спиртни дезинфектанти за ръце, поддържане на разстояние от други служители и не ходене на работа, ако има признаци на дихателни симптоми.

3. Има ли риск куриерите да се заразят с COVID-19, като боравят с пакети? Какви мерки могат да се предприемат, за да се намали рискът от заразяване при този тип работа?

Хората, работещи като куриери, не са изложени на по-голям риск от заразяване с COVID-19 от пакетите. Куриерите, които доставят опаковки по домовете, трябва да пазят дистанция от клиента, да използват често дезинфектант за ръце на спиртна основа (задължително преди и след контакт с клиента) и да избягват да работят, ако показват признаци на респираторни симптоми.

Източник: Мила.бг