Свят

Коронавирусът може да доведе до нова ера в роботиката

  27.03.2020 17:50             
 Коронавирусът може да доведе до нова ера в роботиката

Глобалната пандемия от коронавирус може да доведе до нова ера в роботиката, твърдят учени и анализатори, цитирани от „Индипендънт“. Според тях заплахата от зараза ще доведе до по-бързо развитие на сектора.

Професорът по роботика на Калифорнийския университет Хенрик Кристенсен е част от група експерти, които прогнозирали как роботите могат да изместят хората по време на коронавирусната пандемия, извършвайки „скучната, мръсна и опасна работа“.

„Вече сме свидетели на роботи, които се използват за дезинфекция, доставка на лекарства и храна, измерване на жизнени показатели и асистиране на граничните пунктове“, пише той в журнала „Сайънс роботикс“. По думите му във високо-рискова среда се скрити възможности за развитие на роботиката.

„Нова генерация големи, малки, микро и цели групи роботи могат да бъдат създадени, които да чистят“, казва Кристенсен.

Според учените настоящата ситуация с COVID-19 може да доведе до нови открития в сферата на роботиката и изкуствения интелект, които да се окажат жизнено важни при подобни здравни кризи в бъдещето.

Редица страни по света вече използват различни видове роботи в помощ за справяне с пандемията.

В Китай роботи доставяха храна и лекарства на карантинираните пациенти в т.нар. „карантинни хотели“.

В Испания роботи се подготвят да извършват тестове за коронавирус, което би увеличило бройката тествани на ден до 80 хил. души.

В Съединените щати дронове се използват за доставка на стоки, като по този начин се минимизира човешкият контакт.

Според експертите е нужно по-сериозно финансиране на роботиката и изкуствения интелект, за да може сферата да се развие достатъчно преди следващата пандемия.
ИЗточник: Blitz.bg