Свят

Как да попречим на COVID-19 да ни атакува, докато спим

  29.03.2020 07:10             
Как да попречим на COVID-19 да ни атакува, докато спим

Това, което може да не знаем за коронавирусната болест, която достигна пандемични размери, е, че един от моментите, в които сме уязвими за заразяване, е докато спим. Мнението изказва пред Си Ен Ен д-р Брус Дейвидсън, белодробен лекар и изследовател в Сиатъл, експерт в респираторното предаване на инфекция и бивш президент на Националната асоциация за борба с туберкулозата и член на Консултативния съвет срещу туберкулозата в САЩ. Хипотезата му се опира на установените от медицината начини за възникване на пневмония и известните до момента особености на новия патоген.

Пред скоби е, че ако вирусът се е добрал до лигавицата на носа, това е само по себи си заплаха и без да има аспириране на секрет.

Освен чрез малки инфекциозни капчици, поети от въздуха или предадени чрез ръцете, коронавирусът достига до белите дробове чрез стичане на малки количества течност от носа или гърлото (това се нарича аспирация), която се плъзга по трахеята.

Грешката се залага от това, че дихателните и храносмилателните пътища в началото делят общ проход. Има проучвания, че поне половината от младите и хората на средна възраст аспирират през нощта. След вземане на хапче за сън или изпиване на няколко бири рискът е още по-голям. А с напредване на възрастта обикновено стават повече “грешки” в насочването на стичащите се секрети – вместо към хранопровода някакви количества могат да поемат по дихателната тръба. Така поглъщането на слюнка, което всички ние правим, докато спим, може да достави секрет в белите дробове.

 Количеството аспирирана течност по време на сън е достатъчно да предизвика пневмония - всъщност така се случват повечето белодробни възпаления.

Но защо тогава не се събуждаме всяка сутрин с пневмония?

Първо, в повечето случаи бактериите в носа и гърлото са безопасни, а не болестотворни коронавируси например. Второ, в белите дробове има имунни клетки, които в общия случай убиват стигналите дотам микроби. И накрая, здравите хора разполагат с механизъм за транспортиране на аспирираните вируси и бактерии по трахеята и отпращането им в хранопровода, където се придвижват със слюнката към стомаха и червата. Някои хора получават лека диария от този вирус, защото се видя, че той се открива и във фекалиите.)

[Безсънието и недостиването изтощават имунитета и затова е важно да се наспиваме, особено по време на епидемии, категорични са учените.]

Безсънието и недостиването изтощават имунитета и затова е важно да се наспиваме, особено по време на епидемии, категорични са учените.

През деня сме застраховани донякъде от аспирация, защото сработва кашличен рефлекс. Но механизмът може да бъде нарушен с напредване на възрастта или при сравнително млади и здрави хора, ако страдат от белодробна болест.

Разболяването от коронавируса вероятно зависи от относителното тегло на два фактора: уязвимост към белодробна инфекция и какво количество коронавируси попадат в белия дроб. Но има и групи хора, които са изложени на риск дори от малък брой проникнали вируси. Уязвим е всеки с увредени дробове или дихателнипътища, пушачите, хората с астма или понижен имунитет– от заболяване или потискане с лекарства.

Здравите хора имат повече естествени имунни механизми да се съпротивляват на новия коронавирус SARS-CoV-2 и да “изчистят” малък брой вируси или да се разболеят след случаен контакт със заразен човек, но и за тях е по-вероятно да се разболеят, ако бъдат изложени на по-мащабна вирусна атака, включително от аспириране на секрети.

“Това не касае точно и само коронавируса, а е общ принцип в пулмологията - обясни специалистът по белодробни болести проф. Коста Костов, председател на медицинския експертен съвет за COVID-19. - Обичайното инфектиране с микроорганизми, които причиняват “обикновената” пневмония, става с неволна инхалация на секрети от горните дихателни пътища. Това се случва обикновено по време на сън, когато човек е пиян или дрогиран, при хора с нарушени рефлекси, при такива, които не са почистили горните дихателни пътища, при хора, които се реанимират, защото те нямат кашличен рефлекс – все условия, които позволяват по-лесно инхалиране на секрети от горните дихателни пътища. Това е обичайният път за възникване на всички пневмонии.”

Пулмологът съветва всички хора с хрема добре да подсушават носа си, за да намалят риска да инхалират инфектираните секрети надолу към белите дробове.

Опитът с другите патогени и пневмонии преди да се появи новият коронавирус SARS-CoV-2, показваше, че имунната система на здравите хора се справя почти винаги с вирусите, без да се стига до тежки усложнения. Новият обаче много по-лесно поразява белите дробове. Пълната липса на имунитет прави вдишването на коронавируса от секретите в носа значително по-проблемно от който и да е друг причинител на белодробно възпаление, поясни проф. Костов.

“Но запознаването с обичайния механизъм на пневмониите не е повод човек да се бои да заспи, напротив, пълноценният сън е един от факторите имунната система да работи добре.

Това знание за проникването на патогените трябва да засили вниманието към противодействието на хремата. Важното е носът добре да се подсушава с обичайните назални спрейове, за да се намали рискът от неволно инхалиране на секрет.

А освен това хремата не е повод за изпадане в паника – тя е рядък симптом при заразяване с новия вирус. Старт на заболяването с хрема се съобщава за малък процент от случаите, не повече от 15 на сто.

Обичайните симптоми са сухата кашлица, високата температура, отпадналостта, задухът, както е и при тежките грипни инфекции. Вирусът може да се предава и от хора без симптоми. Най-заразни обаче са болните с разгърната клинична картина, които излъчват вируса - кашлят, може да кихат и по този начин разпръскват капчици с вируси.”

Особеност на новия вирус е, че той може много бързо да слезе до белите дробове и да причини възпаление там. Причината е, че в долните дихателни пътища има много рецептори за вируса, разтълкува специалистът. Той обаче обърна внимание, че и безсимптомните заразени хора имат “голям вирусен товар” в горните дихателни пътища и може да го разпространяват, което обяснява препоръката да се спазва дистанция от 2 метра от всички.Източник: 24 часа