Лайфстайл

Начини за правилно миене плодовете и зеленчуците по време на зараза

  01.04.2020 07:30             
Начини за правилно миене плодовете и зеленчуците по време на зараза

Дори и да няма доказан случай на хора, заразени с коронавирус чрез плодове и зеленчуци, винаги трябва да миете продуктите, които внасяте вкъщи. Това помага за освобождаване от мръсотията и бактериите, преди да ги приготвите и сложите в устата.

Ето няколко съвета как правилно да миете плодовете и зеленчуците.

Марули и други зеленолистни зеленчуци
Поставете зеленчуците в голяма купа с вода и ги завъртете, така че да се образува водовъртеж. Това ще „разхлаби” песъчинките, намиращи се между листата им. След това прехвърлете в гевгир и изплакнете добре.

Кореноплодни зеленчуци
Тъй като тези зеленчуци растат, скрити в пръста, е наистина
важно да ги измиете старателно. Трябва да ги търкате под течаща вода
с ръцете или четка.

Гъби
Някои хора не обичат да слагат тези зеленчуци във вода, защото
те го абсорбират влагата като кухненска гъба и това ги кара да се задушават, докато са в горещия тиган. Въпреки това винаги трябва да ги измивате, най-добре под силна струя студена в вода и в гевгир.
След това ги разстелете върху чиста кухненска кърпа или кухненска хартия, за да изсъхнат.

Варива и твърди зеленчуци
Когато става дума за аспержи, зелен фасул, грозде и краставици, трябва да ги изплакнете много добре под силна струя вода, докато внимателно ги търкате с ръце. След това ги оставете да изсъхнат в чист гевгир.

Деликатни плодове и зеленчуци
Узрелите костилкови плодове - кайсии, праскови и сливи, ягоди, къпини, малини, боровинки и домати, трябва да се изплакват със слаба, но постоянна струя, докато внимателно ги търкате с ръце, за да сте сигурни, че всички страни са чисти. След това ги поставете върху кухненска хартия или чиста кухненска кърпа, за да изсъхнат.

Да ви е вкусно! Бъдете здрави!

Източник: Мила.бг