Свят

Москва въвежда нови мерки срещу коронавируса

  26.03.2020 14:10             
Москва въвежда нови мерки срещу коронавируса

Кметството на Москва, едно от водещите звена в битката с коронавируса в Русия, въвежда още мерки. От събота се затварят всички ресторанти и търговски обекти, които не са от ключово значение, предаде Франс прес.
До 5 април ще останат затворени "ресторантите, баровете, кафетата и столовете", както и обектите за търговия на дребно с изключение на магазините за хранителни стоки и аптеките, съобщи в своя блог кметът на руската столица Сергей Собянин. Той препоръча на вярващите да избягват през това време посещения в съответните храмове.
Наложените ограничения са без прецедент в най-новата история на Москва и ще създадат множество битови неудобства за всички, но са "абсолютно необходими, за да се забави разпространението на инфекцията и да се намали броят на заразяваните", отбеляза Собянин.
От днес освен това е забранено да излизат навън хората над 65-годишна възраст и хронично болните.
По официални данни, публикувани днес, в Русия са регистрирани 840 заразени с новия коронавирус, сред които 546 в Москва. През последното денонощие в страната са установени 183 нови случая. Причиняваното от вируса заболяване Ковид-19 е взело досега две жертви в Русия - пациенти на болници в Москва.
Русия спира всички международни полети от петък, 27 март, в полунощ. Това става по силата на правителствен указ, с който се въвеждат нови мерки за овладяване на коронавируса, предадоха Франс прес и ТАСС.
Ще се прави изключение за специалните самолети, с които от чужбина се прибират руски граждани.