Свят

Южен Кавказ чака "девета вълна" от заразени с коронавируса

  26.03.2020 13:32             
Южен Кавказ чака \

Грузия първа сред страните в Южен Кавказ получи от Китай т. нар. бързи тестове за коронавирус. Всички са изпратени в региона Квемо-Картли, където болестта се чака да избухне от ден на ден.

Страната обяви извънредно положение, но въпреки суровите мерки броят на болните постепенно расте. Властите не крият, че ситуацията ще се влоши, и предсказват "пиков период" в началото на април. Не е по-лесно и положението при съседите - в Азербайджан и Армения.

Баку още не е въвел извънредно положение. Властите изглежда се надяват да минат без това, макар да наложиха известни ограничения - карантинен режим до 20 април. Той включва спиране на междуградските транспортни връзки, ограничава излизането и влизането в Баку и някои други градове. Забранени са събиранията на повече от 10 души.

Кафенетата и ресторантите работят с намалено време за прием на посетители, но без ограничения за доставки по домовете. Най-сетне, на хората над 65 просто е забранено да излизат навън, а самотните старци получават всичко необходимо от социалните служби. По последни данни в Азербайджан има 87 инфектирани с коронавируса, 10 души са оздравели, а един е починал.

Мерките в Армения са още по-сурови. Страната на практика е затворена за чужденци. Хората нямат право да се събират навън дори по трима и задължително трябва да носят паспорт. От 10 до 12 ч. работещите магазини обслужват само възрастни хора.

Изобщо ограниченията и за физически, и за юридически лица са твърде много. Дотам, че са забранени и публикациите с панически тон. За нарушителите има глоби - до няколко хиляди долара, а "рецидивистите" може да отнесат и наказателни присъди.

Много трудна е ситуацията в Ечмиадзин - духовния център на Армения, където заразена с коронавируса жена посетила многолюдна църковна служба. Избухналата епидемия накара властите да обявят Ечмиадзин за затворен град - това продължи няколко дни. Ситуацията вече се стабилизира, градът живее в "обикновено" извънредно положение, както и цялата страна. В Армения има общо към 200 официално потвърдени случая на заразяване, а двама души са оздравели.

Професионализмът на лекарите в Грузия бе специално отбелязан от СЗО, но страната бе сполетяна от истински ужас в Квемо-Картли - район с компактно население от азербайджанци. Местна жителка, заразена в чужбина, дейно участвала в тържествата около Навруз (пролетен новогодишен празник в Средна Азия, б. пр.), посетила и траурна проява, където се стекли стотици жители на районния център Марнеули и селищата в съседство.

Коронавирусът бил открит у нея чак на втория или третия ден след настаняването й в болница. Според епидемиолози тя може да е била в контакт с няколкостотин души. Регионът е обявен за специална зона, разпоредено е армията да въведе там ред. Военните контролират всички пътища за Марнеули с дронове и устройства за нощно виждане. Влизането в града е разрешено само за дистрибутори на хранителни и фармацевтични компании. Населението получава помощи - храни и други стоки от първа необходимост.

Извънредно положение е обявено в цяла Грузия, а някои райони и провинции добавят вътрешни ограничения с оглед местната специфика. Блокирани са много от транспортните връзки в страната. Автобуси се движат единствено между районните центрове и отдалечените села, а от една провинция до друга може да се пътува фактически само с лични коли, които при влизане във всяко по-голямо селище се обработват със специални препарати.

Дезинфекцират се изцяло също офисите и магазините, дори улиците на грузинските градове. Кметството в Тбилиси съобщи, че за едно денонощие са дезинфекцирани към 700 улици и краят още не се вижда. Министерството на образованието каза, че висшите учебни заведения и училищата най-вероятно няма да подновят учебния процес в края на април, каквито са очакванията, и препоръча да минат на дистанционно обучение.

Властите не крият, че независимо от всички мерки епидемиологичната ситуация в страната неизбежно ще се влоши. Според здравния министър Екатерина Тикарадзе "деветата вълна" ще дойде през дните от 4 до 10 април. Превантивните действия и общата готовност на Грузия за бедствието й дават надежди да понесе епидемията по-леко от някои европейски страни, изтъкна тя. До момента на грузинска земя са регистрирани 70 болни от Ковид-19, четирима са оздравели, под карантина и стационарно наблюдение са няколко хиляди души.

Парадоксално е, че в трудните времена политиците не забравят своето злободневие. Роман Гоцеридзе от ръководството на опозиционното Единно национално движение прикани парламента да се събере извънредно, макар и във виртуален режим, за да преразгледа по спешност параметрите на тазгодишния бюджет.

Някой предположи, че властта ще се възползва от ситуацията и ще отложи очакваните наесен парламентарни избори, които не й обещават нищо добро. Председателят на парламента Арчил Талаквадзе призова политическите сили да не се тревожат: правителството вече е задействало антикризисен план, а изборите ще се състоят навреме, ако епидемиологичната обстановка позволи.

Собствени предпазни мерки предприемат частично признатите Абхазия и Южна Осетия. Властите там осъзнават колко е слаба местната медицинска база - в Южна Осетия, например, има само една лаборатория и буди съмнения как е оборудвана тя, може ли да открие опасното заболяване. Затова просто затвориха границите и разрешават влизането само на техни граждани. Тбилиси впрочем изрази готовност при нужда да им помогне. Третият непризнат субект от региона - Нагорни Карабах, може изцяло да разчита на Армения. Там, също като в Абхазия и Южна Осетия, засега всичко е спокойно, вирус няма, в заключителна фаза е подготовката за президентските избори, насрочени за 31 март.

/От БТА/