България

Окончателно: Бившата шефка на болницата в Раднево в ареста за присвояване на 83 862 лева

  26.03.2020 13:27             
Окончателно: Бившата шефка на болницата в Раднево в ареста за присвояване на 83 862 лева

Апелативният съд в Пловдив отказа да измени мярката за неотклонение на бившия управител на МБАЛ "Д-р Димитър Чакмаков" д-р Мая Узунова и я остави в ареста.

Със специална молба-декларация тя е заявила, че не желае да се яви в залата, а ще бъде защитавана от упълномощения от нея адвокат. Според магистратите с оглед движението на делото между инстанциите не е разколебано обоснованото предположение за авторство на вменените на обвиняемата престъпления.
Пловдивските апелативни съдии не приеха като ново обстоятелство довода на защитата, че д-р Мая Узунова, която е епидемиолог, би могла да се включи в лечението на болни с коронавирус. Според магистратите, без да се подценява квалификацията й, тя няма практически опит като инфекционист. Според експертната преценка обгрижването на болните изисква мултидисциплинарни екипи.
Апелативният съд посочи, че напълно законосъобразно Старозагорският окръжен съд е определил едномесечен срок, в който ново искане от обвиняемата Мая Узунова за промяна на мярката й за неотклонение е недопустимо, освен при влошаване на здравословното й състояние.
Тя е привлечена към наказателна отговорност за присвояване на пари в периода от месец април 2018 г. до месец декември 2019 г. в град Раднево като управител на многопрофилната болница в съучастие с главната счетоводителка и специалиста човешки ресурси и ТРЗ в същото лечебно заведение, както и с шофьора. Обвинението е, че е за 83 862 лева, представляващи суми по граждански договори с различни лица. Лекарката е обвинена и за това, че не е положила достатъчно грижи за ръководенето, управлението, запазването на повереното й имущество и за възложената й работа, от което са последвали значителни щети за търговското дружество в размер на 361 744 лева - общата сума на изплатени допълнителни възнаграждения и премии на нея и на останалите обвиняеми по делото.
За посочените обвинения най-тежкото наказание, което предвижда законът, е лишаване от свобода от 3 до 15 г;
Определението е окончателно.

Източник: 24 часаЗаведения хлопнаха кепенци и в атомната ни столица
Призив от районната колегия на БЛС-Монтана
Решетки за член на банда, мамела гърци в Солун
Момчил Станков: Засега не се налага затягане на мерките в Дреновец
Кметът на община Ружинци се обърна към хората със силни думи
350 души във видинско са под карантина
Анкета

Одобрявате ли извънредното положение заради коронавирус?


Резултати