България

Цената на тока остава непроменена от 1 април

  26.03.2020 12:57             
Цената на тока остава непроменена от 1 април

Въпреки намалението на цената на природния газ с над 40 процента, цената на електроенергията ще остане непроменена от 1 април.

По време на ценовия период за Фонд "Сигурност на енергийната система" /ФСЕС/ са възникнали допълнителни разходи, които са съизмерими със спестените. Това каза председателят на Управителния съвет на ФСЕС Диан Червенкондев по време на днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, което, заради ограничаването на разпространението на COVID-19, се предаваше онлайн на страницата на регулатора.

Със заповед на министъра на енергетиката се налага на "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД допълнително задължение за обслужване на обществото. То се състои в предоставяне на Националната електрическа компания /НЕК/ на допълнителни количества електрическа енергия за задоволяване на нуждите на регулирания пазар за периода 29.01.2020 г. - 30.06.2020 г. в размер до 1 981 420 MWh. Заповедта се издава, защото трябва да се задоволят нуждите на регулирания пазар, респективно за гарантиране на непрекъснатостта на доставките на електрическа енергия.

Разходите на обществения доставчик за електрическа енергия от "ТЕЦ Марица изток 2" по заповедта трябва да се остойностят по изчислените разходи за произведен 1 MWh и възлизат на малко над 268 млн. лв. НЕК трябва да бъде компенсирана от ФСЕС за разликата между горните разходи и приходите, които ще получи от продажбата на тази електрическа енергия на крайните снабдители, намалени с разходите за обществена доставка, или в размер на до малко над 97 млн. лв., се посочва и в доклада на КЕВР.

От КЕВР също считат, че цената на електрическата енергия от 1 април не би следвало да се променя, предаде БТА.

Източник: Новини.бг