Здраве Събития

Видинската болница с апел заради COVID-19

  25.03.2020 15:20             
Видинската болница с апел заради COVID-19

Видинската областна болница "Св. Петка" отправи апел за дарения. Набраните средства ще се ползват за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, обясни прокуристът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова:
"Нашата молба е към всички - граждани, фирми, юридически лица, защото в момента се нуждаем от доста сериозна подкрепа. Вече получаваме дарения от местни бизнесмени, физически лица, големи фирми."
Дарените средства ще бъдат използвани за обособяване на самостоятелно помещение за лечение на пациенти с COVID-19 и за закупуване на лични предпазни средства за персонала.
"Започнахме ремонт на помещения за интензивно лечение на пациенти. Отделени са помещения на първия етаж, които се предвиждат за най-тежко болните и за персонала, който ще ги обслужва. Необходими са ни средства и за инфузионни помпи, монитори, дезинфекционни препарати, предпазни средства", добави д-р Найденова.
На интернет сайта на видинската болница е публикувана банковата сметка за набиране на даренията. Вече е получена и сумата, предоставена безвъзмездно от Българската банка за развитие.
"След допълнителен разговор с тях, решихме, че с тази сума ще се купи един стационарен апарат- пациентски монитор и с остатъка от парите друго необходимо, а не транспортни апарати, както беше обявено по-рано", обясни още прокуристът на МБАЛ "Св. Петка".
Продължава обновяването на помещенията в бившето инфекциозно отделение във Видин. В момента то се ползва за временен изолатор на пациенти със съмнение за коронавирус, а, ако се наложи, там ще се лекуват болни с леки усложнения от вирусната инфекция.