Крими

Касапинът посякъл с брадва мъж в село Върбица поиска на свобода, съдът го отряза

  25.03.2020 13:07             
Касапинът посякъл с брадва мъж в село Върбица поиска на свобода, съдът го отряза

Днес Врачанският окръжен съд остави без уважение молбата на подсъдимия Д.Б. да му бъде определена по-лека мярка от тази, която му е наложена в момента, а именно “задържане под стража”. Той е обвинен в това, че 12.02.19 г. в частен дом в село Върбица, при условията на опасен рецидив, е направил опит умишлено да убие К. Т. от град Симитли. Подсъдимият с брадва му нанесъл посечна рана на гръдния кош, като престъплението останало недовършено по независещи от него причини. Д.Б. е осъждан два или повече пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер.

“В молбата си подсъдимият не сочи доводи, от които да се направи извод за изменение в обстоятелствата, налагащи изменение на мярката му за неотклонение. В съдебно заседание от страна на защитата са наведени такива, а именно: влошено семейно положение и обявеното извънредно положение в страната. Тези доводи настоящият съдебен състав намира за неоснователни, тъй като всяка мярка за процесуална принуда сама по себе си се изразява в неблагоприятно засягане на лични и социални права на лицата, на които се налага, с което по косвен начин се въздейства неблагоприятно и върху техните близки. Във връзка с обявеното извънредно положение, по отношение на възрастните хора са предприети съответни мерки по подсигуряването на нуждите им от първа необходимост. Отчитайки тежестта и характера на обвинението, за което Д. Б. е предаден на съд, с внесения обвинителен акт, и преценявайки въпроса за законността на продължаващото задържане, съдът намира, че и към настоящия момент са налице предпоставките за тази най-тежка ограничителна мярка” – се казва в мотивите на съда.

Съдът постанови подсъдимият да бъде приведен от Ареста при Затвора - Враца в Затвора във Враца.

Производството по делото бе проведено чрез видеоконферентна връзка, като подсъдимият не беше извеждан от ареста.
Определението на Окръжен съд – Враца може да бъде обжалвано или протестира в седемдневен срок от днес пред Апелативен съд – София.