Събития

Монтана стяга сесия за четвъртък

  25.03.2020 08:00             
Монтана стяга сесия за четвъртък

Общинският съвет на Монтана се събира на своето редовно заседание в четвъртък. Кметът Златко Живков е категоричен, че въпреки извънредната ситуация работата на общинската власт не бива да се блокира.

„Ситуацията е трудна, но това не трябва да ни блокира. Трябва да се обсъдят важни решения, да се гласуват, за да можем да продължим да работим. Предприели сме всички необходими мерки, за да осигурим безопасен начин за работа на съветниците.", каза Живков.

Заседанието е насрочено за 26 март. За разлика от всеки друг път то ще бъде закрито и ще се проведе в голямата зала на младежкия дом. Така 33-мата общински съветници ще имат възможност да седят на 2 метра разстояние един от друг. Залата ще бъде дезинфекцирата преди началото на сесията.

Включените в дневния ред точки са 23. Съветниците трябва да обсъдят и приемат отчета на общинския бюджет за 2019 година, общинския дълг, прогнозата за постъпленията от местните приходи за периода 2021 – 2023 година и разходите за местни дейности. Няколко са докладните за кредитиране от фонд ФЛАГ за съфинансиране на проекти.  Ще се обсъжда и промяна в наемните цени на общинските имоти. Последната наредба за това е от 2005 година.

Съветниците трябва да вземат решение и относно комплексната програма на общината за намаляване на фините прахови частици за периода 2019-2023 година. В дневния ред са включени и годишните отчети на всички общински фирми и предприятия.

„Няма как да отлагаме сесията. Комисиите вече са заседавали, разбира се, при стриктно спазване на правилата. Важно е работата да не спира. Имаме проекти, срокове. Животът ни трябва да продължи и след кризата.", подчерта Живков.