Спорт

Даниел Пеев: Без шампион в Суперлигата за този сезон

  23.03.2020 11:40             
Даниел Пеев: Без шампион в Суперлигата за този сезон

Следващата седмица Управителния съвет на БФВолейбол ще решава бъдещето на волейболните първенства у нас, с оглед на обявеното извънредно положение поради разпространението на коронавируса. Бе обявено, че има три варианта за края на шампионата.

Ето какво каза за BGvolleyball.com старши-треньорът на ВК Монтана Даниел Пеев:

 „Позицията на ВК Монтана е за окончателно прекратяване на Суперлигата и запазване на класирането от изиграните мачове до момента.  Лично за мен, (това е мое лично мнение), не бива да бъде обявяван шампион за този сезон. Така вече постъпиха в някои европейски страни. Класирането до момента да послужи за точки и финансиране, както и за разпределянето на отборите за участие в европейските клубни турнири. Разбира се, че това ще породи недоволство. Например от ВК Хебър ще бъдат недоволни, че няма да имат възможност да спечелят шампионската титла. Защото редовният сезон не е приключил и на теория Хебър има (макар и само теоретични шансове) за обрат в класирането в следващите два кръга и завършване на първа позиция. От ВК Нефтохимик пък ще изразят недоволство, че не са официален шампион. Но не може всичко да е угодно за всички, такава е ситуацията. Смятам, че не е удачно да се мисли в посока тепърва отново да се продължава с плейофи.  Мачовете могат да бъдат възобновени най-рано в края на юли или началото на август. Отваря се много голяма пауза. За да влязат волейболистите във форма са нужни поне 25-30 дни. Подготвителният период ще бъде различен сега, но ще е по- лош от летния период. Това е така, защото самите състезатели стоят в къщи, тренират много –по-малко, отколкото лятото, когато се движат и ходят на фитнес.  Рискът да се контузят при започване на активен тренировъчен процес за срещи от първенство е доста по-голям. Ако изхождаме, че Китай се справи с кризата за четири месеца, то месец- два за Европа и по-специално за България е прекалено оптимистичен сценарий.  Така че, ако отидем на доизиграване в началото на август, ще се получи застъпване със следващия сезон. Кога ще се мисли за него?

 

Това означава да приключим настоящият шампионат и буквално на следващия ден да започнем новото първенство. А с трансферите какво става? Днес играеш за един отбор и от утре преминаваш в другия, заставаш на отсрещната страна. Ще е доста трудно не само за клубовете, но и за играчите, как ще им се отрази. Смятам, че такъв сценарий не би бил удачен и шампионатът трябва да бъде прекратен.

Сега трябва да мислим по-скоро за бъдещето. В добра обстановка и атмосфера да се обсъжда от всички следващия сезон в Суперлигата - формат, начин на провеждане, старт и т.н. Разбира се, че ще има недоволни, няма как всички да са доволни. БФВолейбол трябва да вземе бързо решение по казуса, за да може всички клубове да имат яснота и да си правят планове за бъдещето. Да се види на базата на класирането и разпоредбите на ЦЕВ какво ще е българското евроучастие, които отбори и къде ще участват и да се мисли в посока само напред."