Свят

Под карантина са над 10 000 турци, върнали се от поклонение в Медина

  15.03.2020 14:45             
Под карантина са над 10 000 турци, върнали се от поклонение в Медина

Над 10000 турски граждани, които са се завърнали от религиозно поклонение, така нареченото "умре", в град Медина в Саудитска Арабия и са кацнали снощи на летище Есенбога в Анкара, са били поставени под карантина в градовете Анкара и Коня заради новия коронавирус, съобщиха турски официални източници.

Посочва се, че полицията е предприела засилени мерки, за да не се допуснат контакти на пристигналите с посрещачите на летището. Шофьорите на автобусите, в които са били качени пристигналите от Медина, са били със специални защитни дрехи.

Карантинираните граждани са били настанени в 5 ученически общежития в Анкара и в Коня, които са свободни поради двуседмичната ваканция, обявена от властите в петък за всички ученици в страната, информираха от турското министерство на младежта и спорта. Обявеният от турското здравно министерство карантинен срок е 14 дни.

Късно снощи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи, че е бил регистриран 6-ти позитивен случай на коронавирус в страната. Става дума за лице, което се е завърнало в Турция от поклонение Медина. Това породи опасения, че има вероятност от пренасяне на коронавируса в Турция от поклонници, които са се завърнали от Саудитска Арабия.

По принцип на религиозно поклонение в Медина, а също и на хадж в Мека, турските граждани заминават, организирани в многобройни групи от по няколко хиляди души, главно по-възрастни, но не са малко и младите хора. За умре в Медина няма ограничения за броя на поклонниците, докато за хаджа в Мека има определена бройка.

По данни на дружество, което организира религиозни поклонения, през миналата година около 320 хиляди турски граждани са били на умре в Медина. Твърди се, че завърналата се снощи група, е последната от турските граждани, които са заминали на организирано поклонение в Медина в последно време. Директорът на Дирекцията по вероизповеданията Али Ербаш преди няколко дни бе призовал всички, които са били на поклонени в Медина, в продължение на 14 дни да се самоизолират в домовете си.