Свят

Шефът на ВМА с горещи препоръки към българите в Испания заради COVID-19

  15.03.2020 10:45             
Шефът на ВМА с горещи препоръки към българите в Испания заради COVID-19

Заразата с коронавирус плъзва все по-сериозно и в Испания. Към момента болните от COVID-19 там са 6391 души. „Там се повишава препоръката за това да не се пътува”, заяви проф. Венцислав Мутафчийски на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб срещу коронавируса у нас. „В Испания само за вчерашното денонощие са починали 60 души”, каза той.

Положението навсякъде става опасно По думите му заразата се разпространява все по-бързо в редица страни.

„Изключително динамична е ситуацията. Вчера бяха обявени нови по-твърди мерки в редица страни – Белфия, Франция, Германия. В Испания вече твърдо се препоръчва непътуване”, заяви Мутафчийски. БЛИЦ припомня, че заразените с COVID-19 е и съпругата на премиера на Испания - Бегоня Гомес. Тя е в добро здраве и под домашна карантина.  „В Гърция вече нещата са доста сериозни – 228 пациенти. В Албания 38, Босна и Херцеговина – 21, Румъния – 123, Северна Македония – 19, Сърбия - 49, Турция – 6", информира шефът на ВМА.

„В Италия особено голям скок. Някой каза, че е прехвърлено платото. На мен не ми прилича на такова с 3597 нови случая. Т.е. 21 157 души са обявени към тази сутрин в 6 часа. Броят на починалите е 175 за последните часове. Общият им брой иначе в страната е 1400. Критичните случаи са 1500”, каза той. „Във Франция има 808 нови случая. 4469 са заразените там, един е починал през последните часове. Общият брой на смъртните случаи става 91”, заяви Мутафчийски.

Припомняме, че към момента у нас 43-ма души са заразени с коронавирус. Смъртните случаи са два - на съпрузи от София, които издъхнаха в "Пирогов", въпреки усилията, положени от медиците там. И двамата са имали придружаващи заболявания.

Blitz.bg